Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 29 września 2018

Ciasto dyniowe bez spodu. Crustless Pumpkin Pie.




550 - 600 g puree dyniowego
410 g niesłodzonego skondensowanego mleka
2 małe jajka lub 3 białka
2 łyżki roztopionego masła, może być bez laktozy
125 g cukru trzcinowego
85 g mąki gryczanej*
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, opcjonalnie
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
1/8 łyżeczki (szczypta) soli
szczypta pomarańczowego barwnika spożywczego, opcjonalnie

Kruszonka
45 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki roztopionego masła, może być bez laktozy
60 g cukru trzcinowego

blacha do pieczenia o średnicy 28 cm
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
 

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta  wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodaj barwnik i wymieszaj. Wlej na formę do pieczenia. 
Kruszonka: W małej misce wymieszaj składniki na kruszonkę i posyp równomiernie na masie dyniowej. Piecz ciasto 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na 30 minut.
Ciasto możesz podawać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

Puree z dyni uzyskasz, gdy upieczesz dynię w piekarniku (obrana, usunięte pestki) w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut, potem zmiksujesz blenderem. Z 600 g dyni powstaje około 350 - 400 g puree.

550 - 600 g pumpkin puree
410 g unsweetened evaporated milk
2 small eggs or 3 whites 
2 tablespoons melted butter 
125 g cane sugar 
85 g buckwheat flour*
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg 
1/2 teaspoon ground ginger 
1/4 teaspoon ground allspice, optional 
3/4 teaspoons gluten-free baking powder* 
1/8 teaspoon (pinch) salt 
a pinch orange food dye, optional

Cane Sugar Crumble Topping
45 g buckwheat flour
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground nutmeg
3 tablespoons melted butter
60 g cane sugar

baking sheet, diameter 28 cm

* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Dough: In bowl mix all pie ingredients until smooth. At the end, add orange dye and mix. Pour dough into baking tray.
Crumble: In a small bowl, mix crumble ingredients and sprinkle evenly over the top of pumpkin pie.

Bake the pie for 60 minutes in an oven preheated to 180 degrees Celsius without air flow. Remove from oven. Allow to cool for 30 minutes and fully set.
Serve with vanilla ice cream or cream ice cream.


Bezglutenowa pizza Margherita. Gluten-free Margherita Pizza.


1 duża pizza, średnica 30 cm:
Ciasto
110 g + 2 czubate łyżki mąki gryczanej (możesz uzyc 110 g mąki ryżowej)*
150 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej lub skrobi pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
180 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek lub z awokado
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru


Sos:
400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek lub z awokado
sól i pieprz do smaku

Nadzienie:
250 g sera mozzarella, pokrojony w plastry
świeża bazylia 
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.

Sos: Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu 30 minut.

Ciasto: Drożdże wymieszaj z pięcioma łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj resztę ciepłej wody, oliwę i sól, wyrób krótko ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Na stolnicy wyłożonej pergaminem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra, przełóż ciasto na blachę razem z pergaminem.
Nadzienie: połóż na ciasto sos pomidorowy i ser mozzarella. Piecz pizzę w piekarniku 10 minut w 195 stopniach Celsjusza bez termoobiegu, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp listki bazylii. Podawaj pizzę gorącą.
Uwaga: Ser mozzarella możesz nałożyć na pizzę po 10 minutach pieczenia pizzy i piec aż ser się rozpuści w 180 stopniach Celsjusza, około 10 minut.


1 large pizza, diameter 30 cm:
Dough:
110 g + 2 heaped tablespoons buckwheat flour (you can use 110 g rice flour)*
150 g corn starch or gluten-free wheat starch*
50 g potato starch

180 ml warm water
15 g fresh yeast
1 tablespoon olive oil or avocado oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar


Sauce:
400 g (1 can) diced tomatoes
1 tablespoon tomato paste
1 teaspoon dried oregano
1 tablespoon olive oil or avocado oil
salt and pepper to taste

Filling:
250 g mozzarella cheese, cut into slices
fresh basil

* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Sauce:
Heat oil in a frying pan, add tomatoes from the can, tomato paste and oregano. Season with salt and pepper. Cook for 30 minutes on low heat.
Dough: Mix yeast with five tablespoons of warm water, sugar and a tablespoon of flour, set aside to rise. Sieve the flour, add the rest of warm water, olive oil and salt, knead dough. Add grown yeast and knead the dough again. Form a ball from dough, sprinkle with a little flour and allow to rise for 30 minutes. On a parchment-lined board roll out the dough with a thickness of half a centimeter, put the dough on the baking sheet together with the parchment.
Filling: put tomato sauce and mozzarella cheese on the dough and bake pizza in the oven for 10 minutes at 195 degrees Celsius without air flow, then reduce the temperature to 180 degrees and bake 10 minutes more. Take the pizza out of the oven and sprinkle basil leaves. Serve the pizza hot.
Note: You can put the mozzarella cheese on the pizza after 10 minutes of baking and bake pizza
in 180 degrees Celsius until the mozzarella melts, about 10 minutes more.