Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 29 września 2018

Bezglutenowa pizza Margherita. Gluten-free Margherita Pizza.


1 duża pizza, średnica 30 cm:
Ciasto
110 g + 2 czubate łyżki mąki gryczanej (możesz uzyc 110 g mąki ryżowej)*
150 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej lub skrobi pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
180 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek lub z awokado
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru


Sos:
400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek lub z awokado
sól i pieprz do smaku

Nadzienie:
250 g sera mozzarella, pokrojony w plastry
świeża bazylia 
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.

Sos: Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu 30 minut.

Ciasto: Drożdże wymieszaj z pięcioma łyżkami ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej, dodaj resztę ciepłej wody, oliwę i sól, wyrób krótko ciasto. Dodaj wyrośnięte drożdże, ponownie wyrób ciasto. Uformuj z ciasta kulę, posyp lekko mąką, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Na stolnicy wyłożonej pergaminem rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra, przełóż ciasto na blachę razem z pergaminem.
Nadzienie: połóż na ciasto sos pomidorowy i ser mozzarella. Piecz pizzę w piekarniku 10 minut w 195 stopniach Celsjusza bez termoobiegu, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp listki bazylii. Podawaj pizzę gorącą.
Uwaga: Ser mozzarella możesz nałożyć na pizzę po 10 minutach pieczenia pizzy i piec aż ser się rozpuści w 180 stopniach Celsjusza, około 10 minut.


1 large pizza, diameter 30 cm:
Dough:
110 g + 2 heaped tablespoons buckwheat flour (you can use 110 g rice flour)*
150 g corn starch or gluten-free wheat starch*
50 g potato starch

180 ml warm water
15 g fresh yeast
1 tablespoon olive oil or avocado oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar


Sauce:
400 g (1 can) diced tomatoes
1 tablespoon tomato paste
1 teaspoon dried oregano
1 tablespoon olive oil or avocado oil
salt and pepper to taste

Filling:
250 g mozzarella cheese, cut into slices
fresh basil

* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Sauce:
Heat oil in a frying pan, add tomatoes from the can, tomato paste and oregano. Season with salt and pepper. Cook for 30 minutes on low heat.
Dough: Mix yeast with five tablespoons of warm water, sugar and a tablespoon of flour, set aside to rise. Sieve the flour, add the rest of warm water, olive oil and salt, knead dough. Add grown yeast and knead the dough again. Form a ball from dough, sprinkle with a little flour and allow to rise for 30 minutes. On a parchment-lined board roll out the dough with a thickness of half a centimeter, put the dough on the baking sheet together with the parchment.
Filling: put tomato sauce and mozzarella cheese on the dough and bake pizza in the oven for 10 minutes at 195 degrees Celsius without air flow, then reduce the temperature to 180 degrees and bake 10 minutes more. Take the pizza out of the oven and sprinkle basil leaves. Serve the pizza hot.
Note: You can put the mozzarella cheese on the pizza after 10 minutes of baking and bake pizza
in 180 degrees Celsius until the mozzarella melts, about 10 minutes more.





Brak komentarzy: