Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 17 lipca 2017

Sałatka grecka z ciecierzycą i awokado. Greek salad with chickpeas and avocado.


4 porcje /scroll down to the English version/
1 ogórek, pokrojony w plastry i ćwiartki
1 puszka ciecierzycy (240 g netto)
1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w kostkę
300 g pomidorków koktajlowych, pokrojone na połówki
1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
3/4 czerwonej cebuli, obrana i pokrojona w piórka
26 - 30 czarnych oliwek
200 - 250 g sera feta, pokrojony w kostkę

dressing
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz do smaku

Dressing: Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiczku, zamknij i wytrząśnij do połączenia się składników. Odstaw na godzinę.
Sałatka: W dużej misce umieść ogórek, ciecierzycę, paprykę, pomidorki koktajlowe, oliwki, awokado i cebulę, wymieszaj. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Dodaj ser feta i delikatnie wymieszaj.


Inne wariacje sałatki greckiej/ Other recipes of Greek Salad:

Bezglutenowa sałatka grecka z makaronem. Gluten-free Greek salad with pasta.

Sałatka grecka z rzodkiewką i pieczarkami. Greek salad with radish and mushrooms.


4 servings
1 cucumber, quartered sliced
1 can of chickpeas drained and rinsed  (240 g netto)
1 red or yellow bell pepper, diced
300 g cherry tomatoes, halved
1 ripe avocado, peeled and diced
3/4 red onion, peeled and sliced feathers
26 - 30 black olives 
200 - 250 g feta cheese, diced

dressing
4 tablespoons virgin oil
2 tablespoons apple cider vinegar
1 teaspoon gluten-free mustard
1 teaspoon honey
1 clove garlic, pressed or 3/4 teaspoon garlic powder
1/2 teaspoon onion powder
1 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon dried basil
1/4 teaspoon dried rosemary
salt, pepper to taste

Dressing: Combine all of the ingredients in a jar and shake vigorously to combine. Set aside for a hour.
Salad: Place the cucumbers, chickpeas, bell pepper, cherry tomatoes, olives, avocado and onion in a large bowl, stir to combine. Add dressing to taste and toss to coat. Add feta cheese and gently stir.