4 - 6 porcji
4 - 5 pomidorów zależy od wielkości
1 średni ogórek
7 - 8 rzodkiewek
250 g marynowanych pieczarek (http://margaretglutenfree.blogspot.com/.../marynowane-pieczarki-grzyby-lesne/)
250 g sera feta
pęczek (16 gałązek) natki pietruszki
pęczek szczypiorku
Dressing
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Odstaw na godzinę. Warzywa umyj. Pomidory pokrój w kliny, ogórki i rzodkiewką w plasterki, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj a pieczarki pokrój na połówki. Ser feta pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj.
Zobacz także / See also:
4 - 6 servings
4 - 5 tomatoes depends on the size
1 medium cucumber
7 - 8 radishes
250 g of pickled mushrooms (in vinegar) (http://margaretglutenfree.blogspot.com/.../marynowane-pieczarki-grzyby-lesne/)
250 g of feta cheese
bunch (16 springs) parsley
bunch of chives
Dressing
3 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic pressed
1 teaspoon of dried oregano
1/3 teaspoonof Provance seasoning
freshly ground pepper
Combine all dressing ingredients together and mix thoroughly. Season with pepper, optionally salt. Set aside for a hour. Wash vegetables. Cut tomatoes into wedges, cucumber and radish into slices, finely chop parsley and chives, cut mushrooms into half. Cut feta cheese into cubes. Combine all salad ingredients together and gently mix. Add dressing and mix again.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz