Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kostka arbuzowo - melonowa. Watermelon melon cube.



Niektórzy kupują batoniki, chipsy, napoje, czekoladki. A ja kupuję owoce i soki 100%. To moja propozycja na zdrowy deser.

2 melony
1500 g arbuza

Arbuza i melona obierz, pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Do dekoracji wytnij kulki z arbuza. Ułóż arbuza i melona tak jak na zdjęciu powyżej. Udekoruj kulkami arbuza.

2 melons
1500 g of watermelon

Peel watermelon and melon, cut into cubes: 2 x 2 cm. For the decoration cut watermelon balls. Place the watermelon and the melon
as shown in the picture above. Decorate with the watermelon balls.


Sałatka grecka z rzodkiewką i pieczarkami. Greek salad with radish and mushrooms.



4 - 6 porcji
4 - 5 pomidorów zależy od wielkości  
1 średni ogórek
7 - 8 rzodkiewek 
250 g marynowanych pieczarek (http://margaretglutenfree.blogspot.com/.../marynowane-pieczarki-grzyby-lesne/)
250 g sera feta
pęczek (16 gałązek) natki pietruszki  

pęczek szczypiorku 

Dressing
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano 

1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
świeżo zmielony pieprz  

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Odstaw na godzinę. Warzywa umyj. Pomidory pokrój w kliny, ogórki i rzodkiewką w plasterki, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj a pieczarki pokrój na połówki. Ser feta pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj. Dodaj dressing i ponownie wymieszaj. 


Zobacz także / See also: 

Bezglutenowa sałatka grecka z makaronem. Gluten-free Greek salad with pasta.

4 - 6 servings
4 - 5 tomatoes depends on the size
1 medium cucumber
7 - 8 radishes
250 g of pickled mushrooms (in vinegar)
(http://margaretglutenfree.blogspot.com/.../marynowane-pieczarki-grzyby-lesne/)
250 g of feta cheese  

bunch (16 springs) parsley
bunch of chives


Dressing
3 tablespoons of extra virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1 clove of garlic pressed
1 teaspoon of dried oregano

1/3 teaspoonof Provance seasoning
freshly ground pepper


Combine all dressing ingredients together and mix thoroughly.
Season with pepper, optionally salt. Set aside for a hour. Wash vegetables. Cut tomatoes into wedges, cucumber and radish into slicesfinely chop parsley and chives, cut mushrooms into half. Cut feta cheese into cubes. Combine all salad ingredients together and gently mix. Add dressing and mix again.