Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Wyszukane - przetwory owocowe i grzyby.

Firma Fungopol (http://sklep.fungopol.pl/index.php/) zajmuję się pozyskiwaniem, przetwórstwem i eksportem runa leśnego. Do produkcji stosują wyłącznie naturalne i najlepsze surowce pozyskiwane w lasach Borów Tucholskich. Korzystają ze starych domowych i sprawdzonych receptur przekazywanych od wieków, z pokolenia na pokolenie. Produkują grzyby marynowane, mrożone, suszone; syropy leśne: z pędów sosny, z kwiatów bzu czarnego, z zielonej szyszki sosny, syrop malinowy z kwiatem lipy, z mniszka lekarskiego, z jeżyny leśnej..., owoce leśne przetworzone, zapomniane przetwory miedzy innymi jarzębina do herbaty, jarzębina do mięs, konfitura z dzikiej róży, konfitura z rokitnika pospolitego, dereń w syropie, tarnina do mięs i wiele innych smakołyków.






 
Druga firma którą dzisiaj polecam to Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski (http://skwierawski.com.pl/), specjalizują się oni w przetwarzaniu grzybów i owoców runa leśnego pochodzących z Borów Tucholskich. Produkcję rozpoczęli od koncentratów lodów w proszku, następnie zaczęli produkować grzyby suszone, półprodukty kulinarne grzybowe, aż po koncentrat i granulat grzybowy, który produkują jako jedyni w kraju. Z czasem ofertę wzbogacili również o przetwory z owoców: nalewki (z pigwy, jeżynowa, imbirowa, z kwiatu bzu czarnego) czy musy (żurawina błotna, borówka brusznica, nektar z malin, konfitura z jagody, mus jagodowy). Mam wypróbowany koncentrat grzybowy (
borowik - 60%, podgrzybek - 20%, maślak - 20%) rewelacja na sosy grzybowe oraz ketchup z żurawiny.








Pyłek kwiatowy - cenny produkt pszczeli.







Właściciel Gospodarstwa Pasiecznego polecił mi artykuł o pyłku kwiatowym (pszczelim), który pomaga w walce z zmęczeniem i brakiem koncentracji. W pyłku pszczelim znajduje się 36 makro- i mikroelementów, między innymi: wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden. Zawiera witaminy C, B1, B2, PP. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/.../pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli/
Pyłek kwiatowy dostępny jest u pszczelarzy tylko latem.

Zainteresowanych produktami pszczelimi z Starej Pasieki Miód z Mościejewa zapraszam na profil fb:  https://www.facebook.com/pages/Stara-Pasieka-Mościejewo/ oraz google+: https://plus.google.com/.../about


W tym roku już uzupełniłam zapasy pyłku kwiatowego; przyznaję się, że zapominam go zażywać, ale po przeczytaniu artykułu będę na pewno często go jeść. 



W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html
W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html

Kurczak z warzywami w sosie beszamelowym. Chicken with vegetables in bechamel sauce.



5 - 6 porcji
1 kg piersi z kurczaka
350 g  mrożonego groszku
350 g mrożonej marchewki, pokrojona w kostkę 
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sos beszamelowy
250 ml śmietany 30%
200 ml wody
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki masła
2 łyżki skrobi kukurydzianej*
sól, pieprz
2 szczypty gałki muszkatołowej
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Śmietanę i  wodę zagotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Odstaw do ostygnięcia. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kawałki i dopraw solą i pieprzem. Smaż na oliwie około 15 minut. Marchewkę i groszek ugotuj w wodzie, 10 minut i odcedź.
W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż około 1 minuty. Dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową, gotuj kilka minut ciągle mieszając aż uzyskasz gęsty sos. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gorący sos wymieszaj z mięsem, marchewką i groszkiem. Podawaj ciepłe. 

5 - 6 servings
1 kg of chicken breast
350 g of frozen peas
350 g of frozen carrots, diced
salt, pepper
oil for frying

Bechamel sauce
250 ml of 30% cream
200 ml of water
1 bay leaf
5 grains of allspice
2 tablespoons of butter
2 tablespoons of cornstarch*
salt, pepper
2 pinches of nutmeg

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Boil cream and water with bay leaf and allspice. Set aside to cool. Rinse meat, dry, cut into large chunks and season with salt and pepper. Fry in olive oil for about 15 minutes. Cook carrots and peas in water, 10 minutes and drain.
In a deep saucepan, melt the butter, add flour and fry for about 1 minute. Add the cream and a nutmeg, cook sauce a few minutes stirring until you get a thick sauce. Season the sauce with salt and pepper to taste. Mix the hot sauce with the meat, the carrots and the peas. Serve warm.




Przekąska - pomidor, ser i sos czosnkowy. Appetizer - tomato, cheese and garlic sauce.


4 - 5 pomidorów
250 g żółtego sera gouda
4 łyżki majonezu bezglutenowego
4 łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekany
sól
świeżo zmielony pieprz

Jogurt grecki połącz z majonezem i czosnkiem, dokładnie wymieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce uzywając dużych oczek. Pomidory umyj, pokrój w plastry, połóż na talerzu i dopraw solą i pieprzem. Polej sosem czosnkowym i posyp startym serem. Podawaj od razu. 

4 - 5 tomatoes
250 g of cheese gouda
4 tablespoons of gluten-free mayonnaise
4 tablespoons of Greek yogurt
2 cloves of garlic, finely chopped
salt
freshly ground pepper

Combine greek yogurt with mayonnaise and garlic, mix well. Grate cheese using large mesh. Wash the tomatoes, cut into slices, place them on a plate and season with salt and pepper. Pour a garlic sauce and sprinkle with the grated cheese. Serve immediately.