Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Marynowane pieczarki (grzyby leśne) w occie. Pickled mushrooms (wild mushrooms) in vinegar.


3 słoiki o pojemności 250 ml
800 g pieczarek (lub grzyby leśne), pokrojone na połówki

150 ml octu 10%

750 ml wody
7 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 mała cebula, pokrojona w piórka (kliny)
3 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli

Pieczarki umyj, gotuj w wodzie 5 minut (grzyby leśne około 8 minut). Odcedź. Przełóż do wyparzonych słoików. Wodę gotuj z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulą 10 minut. Pieczarki zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i wstaw do dużego garnka, zalej wodą do poziomu 1/3 wysokości słoików. Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Pieczarki gotowe do spożycia po 3 tygodniach.


3 jars, capacity: 250 ml
800 g of mushrooms (wild mushrooms), cut into halves
 

150 ml of 10% vinegar
750 ml of water
7 grains of allspice
3 bay leaves
1 small onion, cut into pen (wedges)
3 tablespoons of sugar
3/4 teaspoon of salt

Wash mushrooms, boil in water 5 minutes (wild mushrooms about 8 minutes). Drain. Put into the boiled jars. Boil water with vinegar, sugar, salt, allspice, bay leaf and onion 10 minutes. Pour the hot marinade into the jars. Close the jars and put them into a large pot, pour the water up to the 1/3 of the jar
height. Pasteurize 15 minutes from the start of boiling water in a pot. Mushrooms are ready to eat after 3 weeks.