Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 21 sierpnia 2019

Tzatziki z miętą i koperkiem z bezmleczną śmietaną. Tzatziki with mint and dill with dairy free cream.



/scroll down to the English version/
Tzatziki z miętą i koprem
300 g bezmlecznej śmietany, przepis tutaj
2 średnie ogórki
2 małe ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
kilka gałązek koperku (6 - 8 gałązek)
garść liści świeżej mięty (około 1 łyżki posiekanych liści mięty)
2/3 łyżeczki soli
pieprz mielony 1 łyżeczka cukru

Ogórki umyj i zetrzyj bez obierania na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posól i przełóż  na plastikowe sitko, odstaw na ok. 30 minut. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj - ma być właściwie pastą czosnkową. Posiekaj też zieleninę. Czosnek, zieleninę i sok cytrynowy dodaj do bardzo gęstej śmietany. Dodaj także odciśnięte z soku ogórki, wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą cukru i pieprzem. Podawaj schłodzone.


Tzatziki with mint and dill 
300 g dairy-free cream, recipe here
2 medium cucumbers  
2 cloves of garlic
juice of half a lemon

1/2 teaspoon lemon zest 
a few sprigs of dill (6 - 8 springs)  
a handful of fresh mint leaves (about 1 tablespoon chopped mint leaves) 
2/3 teaspoon salt 
ground pepper   
1 teaspoon sugar

Wash cucumbers, grate using large mesh. Sprinkle with salt and transfer onto a plastic strainer, set aside for 30 minutes. Peel the garlic and finely chop. Also chop the greens. Add garlic, greens and lemon juice to a very dense cream. Add cucumber without juice, mix well. Season to taste with a pinch of sugar and pepper. Serve chilled.