Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 4 czerwca 2015

Filety malibu. Malibu fillets.


8 porcji (scroll down to the English version)
4 duże piersi z kurczaka
8 plastrów żółtego sera
8 plastrów ananasa z puszki lub 550 g puszka: ananas w kawałkach
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Marynata
3 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy dijon bezglutenowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu Worcester (zawiera gluten), możesz zastąpić sosem bezglutenowym Teriyaki firmy Lima
50 ml soku z ananasa z puszki  
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wszystkie składniki marynaty umieść w małym słoiczku, zamknij słoik i dokładnie wytrząsaj aż uzyskasz gładki sos. Piersi z kurczaka przetnij na pół, lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce. Filety z kurczaka smaż na grillowej patelni, 3 minuty z każdej strony. Usmażone filety przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, na każdy kawałek mięsa połóż plaster sera i ananas. Piecz filety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Filety podaję z sałatką z ziemniaków i szparag, przepis tutaj: http://.../lekka-saatka-z-ziemniakow-szparagow/

8 servings
4 large chicken breasts 
8 slices of cheese 
8 slices of canned pineapple or 550 g tin of pineapple in pieces 
salt and pepper 
oil for frying

Marinade 
3 tablespoons of oil 
1 tablespoon of gluten-free Dijon mustard
2 teaspoons of honey

2 tablespoons of Worcester sauce (contains gluten), you can substitute for gluten-free teriyaki sauce, Lima Company 
50 ml of canned pineapple juice
1/2 teaspoon of sweet paprika

All ingredients of the marinade, place in a small jar, close the jar and carefully shaken until you get a smooth sauce. Cut chicken breasts in half, lightly smash, season with salt and pepper. Smear a meat with the marinade and let stand the meat for 3 hours in a cool place. Fry a chicken fillets on grill pan 3 minutes on each side. Transfer the fried fillets on a baking tray lined with parchment paper, on each piece of meat put the slice of cheese and pineapple. Bake the fillets in the oven preheated to 180 degrees Celsius for 15 minutes. I serve the malibu fillets with potatoes asparagus salad, recipe here:
http://.../lekka-saatka-z-ziemniakow-szparagow/



Jadłospis Tydzień 5 - dieta dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 5 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ PIĄTY. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj). 


Poniedziałek: sałatka z tuńczykiem i białą fasolą
Monday: white bean and tuna salad










Składniki: 90 g miksu sałat z rukolą i szpinakiem, 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w krążki, 180 g białej fasoli konserwowej z puszki, 60 g kiełek fasoli mung (bez zalewy), 8 pomidorów koktajlowych pokrojone w połówki, 120 - 140 g tuńczyka w kawałkach w oleju. Dressing: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy Dijon bezglutenowej, 1 łyżeczki miodu świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę umyj, osusz, połącz z dressingiem i czerwoną cebulą, wymieszaj. Przełóż sałatę na talerze. Na wierzchu połóż tuńczyka, fasolę, kiełki fasoli mung i pomidorki. 

Wtorek: zupa z pieczonej papryki i pomidora
Tuesdayroasted peppers and tomato soup












 
Składniki: 2 czerwone papryki, 4 pomidory śliwkowe (600 g), 500 ml wody, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 3/4 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz, czarny sezam do posypania.

Wykonanie: Paprykę i pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut, bez termoobiegu. Cebule i czosnek, obierz, potem posiekaj. W garnku rozpuść masło, podsmaż cebulę. Dodaj upieczone warzywa, czosnek, wodę i bulion w proszku, gotuj wszystko około 20 minut. W połowie gotowania dodaj oregano i bazylię, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Zmiksuj wszystko i podawaj zupę posypaną sezamem.

Środa, Czwartek: lazania (bez makaronu) z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym
Wednesda, Thursday: lasagna (without pasta) with zucchini, tomatoes and minced meat












Składniki: 800 g mielonego z indyka, 2 średniej wielkości cukinie, 2 puszki (800 g) pomidora w kostce, 1 średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 100 g startego sera Ementaler + Gouda, 60 g startego sera mozzarella.

Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek i cebulkę na 3 łyżkach oliwy, 2 - 3 minuty. Dodaj mielone, dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozdrobnij mielone za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pomidory z puszki, oregano i bazylię, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze 10 minut. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie pasy o grubości około 1 cm. Posyp solą i pieprzem plastry cukinii. Smaż plastry cukinii na bardzo małej ilości oliwy, 1 - 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia, w którym będziesz zapiekać lazanię, wlej 1 łyżkę oliwy, rozprowadź po całym dnie. Połóż warstwę cukinii, na to wyłóż połowę mielonego z pomidorami, znowu plastry cukinii, resztę mielonego, i ponownie cukinię. Na wierzchu posyp startym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10 -12 minut. 

Piątek: sałatka z gotowanymi jajkami (jajko w koszulce)
Friday: salad and poached eggs 












Składniki: 2 jajka. Sałatka: 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę, 2 i 1/2 ogórka małosolnego lub kiszonego pokrojony w dużą kostkę, 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 i 1/2 łyżki majonezu bezglutenowego, 1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Pomidory, ogórki i cebulkę oraz 2 łyżki szczypiorku wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt i majonez, wszystko ponownie wymieszaj. Jajko, każde oddzielnie, wbij delikatnie do miseczki a potem wlej do gotującej się wody. Gotuj każde jajko 3 minuty, potem wyjmij na talerz. Rozbijając skorupkę uważaj by nie naruszyć białka, wtedy ładnie ugotuje się jajko przyjmując owalny kształt. Ugotowane jajko posól i dopraw pieprzem, posyp resztą szczypiorku. 

Sobota: zupa duńska / Saturday: soup called Danish










Składniki: 2 duże pory biała część, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 łyżki masła, 800 ml rosołu (2 łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 800 ml gorącej wody), 200 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk) powinna być bezglutenowa, 100 g topionego serka śmietankowego może zawierać gluten, 70 g topionego serka z szynką może zawierać gluten, groszek ptysiowy bezglutenowy.

Wykonanie: Warzywa obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5 minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.        

Niedziela: ryba amur z surówką z  jabłka
Sunday: amur fish and salad with apples

 







 

Składniki: Ryba: 4 dzwonki ryby amur lub karpia (500 - 600 g), sól, pieprz do smaku, 3 łyżki panierki bezglutenowejdo ryb Fish coating, 3 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub mąki ryżowej, oliwa do smażenia. Surówka: 2 jabłka, 1/2 dużego pora, 3 garście sałaty, mix z szpinakiem lub szpinaku, 2 płaskie łyżki majonezu bezglutenowego, 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie: Surówka: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj, pokrój w plasterki a potem na połówki. Postrzęp sałatę na małe kawałki. Połącz jabłka, sałatę i por, dodaj majonez i jogurt, wymieszaj. Dopraw solą i i pieprzem. Ryba: rybę posyp solą i pieprzem, obtocz w panierce z mąką i smaż na oliwie na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Podawaj rybę z surówką.