Porcje dla 2 osób (scroll down to the English version)
10 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
8 - 10 ugotowanych szparagów
6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
60 g owczej lub koziej feta, ser kanapkowy Islos
1- 1 1/2 łyżki posiekanego kopru
10 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
8 - 10 ugotowanych szparagów
6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
60 g owczej lub koziej feta, ser kanapkowy Islos
1- 1 1/2 łyżki posiekanego kopru
1 - 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 - 1 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki – nie ma w oryginale
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki francuskiej ostrej musztardy, bezglutenowa
1 łyżka winnego octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu – nie ma w oryginale
pieprz
sól – nie dodaje
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki – nie ma w oryginale
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki francuskiej ostrej musztardy, bezglutenowa
1 łyżka winnego octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu – nie ma w oryginale
pieprz
sól – nie dodaje
Ziemniaki
umyj, ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie, 20 – 30 minut. Odcedź
ziemniaki, przekrój na połówki lub ćwiartki ziemniaki, dodaj zimne, pokrojone szparagi,
rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Posyp zieleniną.
Do małego słoiczka z nakrętką wlej oliwę, ocet, musztardę, cukier i dopraw pieprzem. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy. Gotowym dressingiem polej warzywa i lekko wymieszaj. Wysyp warzywa na półmisek i posyp pokruszoną feta.
Oryginalny przepis: Lekka sałatka z ziemniaków, szparagów i feta
Gotowanie szparag:
Odetnij 2 cm szparag od dołu, jeżeli jest twarde łyko obierz do połowy wysokości. Do dużej patelni wlej wodę na wysokość 3 cm, zagotuj, włóż szparagi i gotuj przez 4 minuty pod przykryciem. Odstaw patelnię na bok, odkryj i pozostaw szparagi na 5 minut w gorącej wodzie, potem odlej wodę.
Do małego słoiczka z nakrętką wlej oliwę, ocet, musztardę, cukier i dopraw pieprzem. Zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy. Gotowym dressingiem polej warzywa i lekko wymieszaj. Wysyp warzywa na półmisek i posyp pokruszoną feta.
Oryginalny przepis: Lekka sałatka z ziemniaków, szparagów i feta
Gotowanie szparag:
Odetnij 2 cm szparag od dołu, jeżeli jest twarde łyko obierz do połowy wysokości. Do dużej patelni wlej wodę na wysokość 3 cm, zagotuj, włóż szparagi i gotuj przez 4 minuty pod przykryciem. Odstaw patelnię na bok, odkryj i pozostaw szparagi na 5 minut w gorącej wodzie, potem odlej wodę.
2 servings
10 new boiled jackets potatoes
8 - 10 cooked asparagus
6 radishes, sliced
60 g sheep or goat feta
1- 1 1/2 tablespoons chopped dill
1 - 1 1/2 tablespoons chopped chives
1 - 1 1/2 tablespoons chopped parsley
1 small red onion, sliced into rings - not in the original recipe
Dressing:
4 tablespoons of olive oil
2 teaspoons of French mustard, gluten-free
1 tablespoon of wine vinegar or lemon juice
1 teaspoon of cane sugar or honey - not in the original recipe
pepper
salt - no added
Wash potatoes, boil unpeeled in salted water for 20 - 30 minutes. Drain the potatoes, cut in half or in quarters, add the cold sliced asparagus, radish and red onion. Sprinkle with herbs.
In small jar with lid pour olive oil, vinegar, mustard, sugar and season with pepper. Close the jar and shake it a few times. Pour dressing over vegetables and gently stir the salad. Place vegetables on a platter and sprinkle with crushed feta.
The original recipe: Light salad with potatoes, asparagus and feta
Cooking of asparagus:
Cut the asparagus 2 cm from the bottom, if they have hard bark peel them halfway up. Pour water into a large pan to a height of 3 cm, boilwater then put the asparagus and cook for 4 minutes, covered. Remove the pan from the heat, leave the asparagus for 5 minutes in hot water uncovered, then drain off.
10 new boiled jackets potatoes
8 - 10 cooked asparagus
6 radishes, sliced
60 g sheep or goat feta
1- 1 1/2 tablespoons chopped dill
1 - 1 1/2 tablespoons chopped chives
1 - 1 1/2 tablespoons chopped parsley
1 small red onion, sliced into rings - not in the original recipe
Dressing:
4 tablespoons of olive oil
2 teaspoons of French mustard, gluten-free
1 tablespoon of wine vinegar or lemon juice
1 teaspoon of cane sugar or honey - not in the original recipe
pepper
salt - no added
Wash potatoes, boil unpeeled in salted water for 20 - 30 minutes. Drain the potatoes, cut in half or in quarters, add the cold sliced asparagus, radish and red onion. Sprinkle with herbs.
In small jar with lid pour olive oil, vinegar, mustard, sugar and season with pepper. Close the jar and shake it a few times. Pour dressing over vegetables and gently stir the salad. Place vegetables on a platter and sprinkle with crushed feta.
The original recipe: Light salad with potatoes, asparagus and feta
Cooking of asparagus:
Cut the asparagus 2 cm from the bottom, if they have hard bark peel them halfway up. Pour water into a large pan to a height of 3 cm, boilwater then put the asparagus and cook for 4 minutes, covered. Remove the pan from the heat, leave the asparagus for 5 minutes in hot water uncovered, then drain off.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz