Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 7 kwietnia 2018

Babka cytrynowa z malinami. Lemon raspberry bundt cake.



ciasto: /scroll down to the English version/
220 g skrobi kukurydzianej*
140 g mąki gryczanej*
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
5 małych jajek
400 g cukru
225 g masła, możesz użyć bez laktozy
240 g jogurtu greckiego
sok z 1 +1/2 cytryny
skórka z 2 cytryn (5 łyżek)
200 g malin

lukier
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki sokuz cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).

Ciasto: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok.
Jajka ubij, dodaj cukier i ubijaj do momentu połączenia. Dodaj letnie, roztopione masło, jogurt grecki i sok z cytryny, wymieszaj do momentu połączenia. Dodaj suche składniki (mąkę), delikatnie wymieszaj. Dodaj maliny i skórkę z cytryny, i ponownie delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej blachy i piecz 70 - 80 minut lub do momentu aż wykałaczka umieszczona w środku wyjdzie sucha w temperaturze 200 stopni Celsjusza bez termoobiegiu. Gdyby babka zaczęła się przypalać przykryj pergaminem. Ostudź babkę przez 10 minut i odwróć ciasto na talerzu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier: Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i z skórką z cytryny. Jeżeli jet zbyt ciekły dodaj cukier puder, a jeżeli zbyt gęsty dodaj sok z cytryny. Polej babkę lukrem i podawaj.
Uwaga: na małą formę użyj 2/3 ilości składników.

cake: 
220 g corn starch* 
140 g buckwheat flour*
1/2 teaspoon gluten-free baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt 
5 small eggs 
400 g sugar 
225 g unsalted butter, you can use lactose free 
240 g of Greek yoghurt 
juice from 1 +1/2 lemon 
zest of 2 lemons (5 tablespoons) 
200 g raspberries

glaze
6 tablespoons icing sugar
2 tablespoons lemon juice 
2 teaspoons zest of lemon
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 


Dough: Mix flour, baking powder, baking soda and salt. Set aside.Whisk together eggs. Add sugar, and whisk until combined. Add melted butter, yogurt, and lemon juice, and whisk until combined. Add dry ingredients (flour), mix gently. Add raspberries and lemon zest, and gently mix again. 
Pour dough into a greased bundt pan and bake for 70-80 minutes or until a toothpick inserted into the centre comes out clean, at 200 degrees Celsius without air flow. If your bundt cake started to burn, cover with parchment. Let cool in the pan for 10 minutes before inverting the cake onto a serving plate or cake stand. Allow to cool completely before glazing.
Glaze: Mix icing sugar with lemon juice and lemon zest. Add more icing sugar if too runny, or more lemon juice if too thick. The icing should be fairly thick, but pourable. Spoon or drizzle over the cooled cake, and serve.
Note: use 2/3 amount of the ingredients for small bundt pan.


Łazanki z kiszoną kapustą. Lazanki with sauerkraut.


4 porcje /scroll down to the English version/
600 g kiszonej kapusty
250 g bezglutenowego makaronu łazanki
200 g boczku, pokrojony w kostkę
250 g kiełbasy, pokrojona na małe kawałki
1 + 1/2 cebuli, drobno posiekana
3 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskich
pieprz do smaku
oliwa

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Kiszoną kapustę umieść w garnku, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą. Gotuj około 45 minut. 
W międzyczasie podsmaż na oliwie cebulę. Zdejmij z patelni. Podsmaż kiełbasę i boczek.
Ugotowaną kaputę odcedź. Pokrój kapustę. Dodaj do kapusty cebulkę, kiełbasę i boczek, trzy łyżki oliwy, wymieszaj i dopraw pieprzem. Podgrzej kapustę, dodaj makaron łazanki i gotuj jeszcze kilka minut. 


4 servings
600 g sauerkraut
250 g gluten-free small
square noodles, colled lazanki in Poland
200 g bacon, diced
250 g sausage, cut into small pieces
1 + 1/2 onion, finely chopped
3 bay leaves
7 grains of allspice
pepper to taste
oil


Cook pasta according to the instructions on the packaging.
Place sauerkraut in pot, add allspice and bay leaves, pour over water. Cook about 45 minutes.
In the meantime, fry onions with oil. Take onion off the pan. Fry sausage and bacon.
Drain the cooked sauerkraut. Cut the cabbage. Add onion, sausage, bacon and three tablespoons of oil to the sauerkraut, mix and season with pepper. Heat the sauerkraut, add noodles and cook for a few minutes more.