Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 23 września 2018

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście. Chicken roasted on sauerkraut.


/scroll down to the english version/
4 porcje
1000 g kiszonej kapusty
8 pałek kurczaka, podudzia
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Marynata
2 łyżki miodu
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki ziaren kolendry, utarte w moździeżu
sól, pieprz

Składniki marynaty wymieszaj. Kurczaka polej marynatą, odstaw na klika godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Kapustę przepłucz, jezeli jest zbyt kwaśna. Odciśnij. Połowę kapusty wyłóż do naczynia żaroodpornego, rozłóż suszone owoce. Na to połóż resztę kapusty, a na końcu kurczaka, polej marynatą. Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 40 - 50 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut, aż męso będzie zarumienione. Podawaj od razu.

4 servings
1000 g of sauerkraut
8 chicken sticks, drumsticks
100 g prunes
100 g dried apricots
1 tablespoon oil to smear the casserole dish

Marinade
2 tablespoons honey
juice from half of orange
1 tablespoon oil
1 teaspoon sweet pepper
3/4 teaspoon coriander seeds, ground in mortar
salt and black pepper

Mix ingredients of the marinade. Pour marinade over chicken, leave for a few hours in the fridge, preferably all night.
Smear casserole dish with olive oil. Rinse the sauerkraut if it is too sour. Press water from the sauerkraut. Put the half of the sauerkraut into a casserole dish, place the dried fruits. Then put the rest of the sauerkraut and finally the chicken, pour marinade. Cover the dish, put in a preheated oven to 170 degrees Celsius and bake 40 - 50 minutes. After this time, remove the lid and bake for 20 minutes more until the meat is browned.
Serve immediately.





Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowo-serowym. The best carrot cake with orange cheese custard.



To moje czwarte podejście do tego placka, musiałam zmienić czas pieczenia i opracować przepis na krem. W wersji oryginalnej krem był z sera ricotta i soku z pomarańczy, ale był zbyt rzadki i wypływał z placka, w ostatecznej wersji krem jest zrobiony z serka śmietankowego, skórki z pomarańczy i olejku pomarańczowego.

140 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*  
70 g skrobi ziemniaczanej*
80 g mąki ryżowej*  
50 g mąki z amarantusa* 
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*  
1 łyżeczka sody  
1 + 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  
1/4 łyżeczki mielonych goździków  
200 g cukru  
1/2 łyżeczki soli 
120 ml oliwy  
150 ml mleka  
4 jajka
5 młodych marchewek (300 g startej na małych oczkach)
80 g wiórek kokosowych, słodzone
100 g orzechów, pokrojone w kawałki  
200 g (5 plastrów) ananasa z puszki, pokrojony w kostkę
 
Krem
750 g sera śmietankowego
skórka z 1 dużej pomarańczy
3 łyżeczki aromatu pomarańczowego 

7 łyżek cukru pudru
 
1 mandarynka do dekoracji  
orzechy włoskie, połówki, do dekoracji
tortownica o średnicy 22 - 24 cm

*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa 

Mąkę przesiej przez sito, połącz z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Jajka połącz z mlekiem i oliwą, dokładnie wymieszaj. Mąkę połącz z mokrymi składnikami, dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy, wiórki kokosowe i ananasa, ponownie wymieszaj. Marchewkę umyj, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto piecz w dwóch porcjach w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 35 minut. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni z termoobiegiem.  
Krem: Sparz pomarańczę. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Utrzyj ser z cukrem pudrem, olejkiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy.
Ciasto  przełóż kremem. Również wierzch wysmaruj kremem. Udekoruj mandarynką i orzechami. Wstaw do lodówki na trzy godziny.


140 g of  gluten-free wheat starch or corn starch
70 g of potato starch *
80 g of rice flour *
50 g of amaranth flour*

2 teaspoons of gluten-free baking powder*
1 teaspoon of baking soda
1 + 1/2 teaspoon of cinnamon
1 teaspoon of ginger
1/2 teaspoon of nutmeg
1/4 teaspoon of ground cloves
200 g of sugar
1/2 teaspoon of salt
120 ml of oil
150 ml of milk
4 eggs
5 young carrots (300 g grated using small mesh)
80 g of
sweetened coconut flakes
100 g of walnuts, chopped
200 g (5 slices) of canned pineapple, diced
 

Custard
750 g of cream cheese
zest of 1 large orange

3 teaspoon of orange aroma, essential oil
7 tablespoons of icing sugar

1 tangerine to decoration

walnuts, halves, to decoration

baking mold with a diameter of 22 - 24 cm 
* I only use licensed certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Sieve flour, combine sugar, salt, baking powder, baking soda and spices. Combine eggs with milk and oil, mix thoroughly. Connect flour with wet ingredients, mix well. Add nuts, coconut and pineapple, stir again. Wash carrot, grate using small mesh, add to the dough, mix thoroughly. Bake cake in two portions in a preheated oven to 180 degrees Celsius with air flow for 35 minutes. After 20 minutes, reduce the temperature to 170 degrees with air flow. 
Cream: blanch an orange. Grate orange zest. Mash the cheese with icing sugar, orange essential oil and orange zest. Put the cream between layers of cake. On the top place the custard too. Decorate the cake with walnuts and tangerine. Put cake in the fridge for three hours.



Chrupiące pieczone ziemniaki z bazyliowym pesto. Crispy Smashed Potatoes with Basil Pesto.



/scroll down to the English version/
2 - 3 porcje
12 małych ziemniaków
oliwa z oliwek lub z awokado
sól i pieprz

dobrej jakości bezglutenowe pesto bazyliowe lub domowe pesto (tutaj)

Ziemniaki umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj ziemniaki i i gotuj 25 minut do miękkości. Odcedź.
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem. Zgnieć dnem rondelka. Skrop oliwą, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 225 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz 20 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i miały złoty kolor.
Łyżeczką nałóż bazyliowe pesto. Podawaj od razu. 
Ziemniaki serwuje z jajkiem sadzonym.

2 - 3 servings
12 small potatoes
olive or avocado oil
salt and pepper

good quality gluten free basil pesto or homemade pesto (here)
 

Wash potatoes. Boil water in a pot, add potatoes and cook for 25 minutes until tender. Drain.
Put the potatoes on a baking sheet lined with parchment.
Smash down with the bottom of a saucepan. Drizzle the potatoes with olive oil, sprinkle with salt and freshly ground pepper. Put in the oven preheated to 225 degrees Celsius without air flow and bake 20 minutes until the potatoes will be crispy and have a golden color.
Spoon the basil pesto over the potatoes. Serve
immediately.
Potatoes are served with fried egg.