Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 19 sierpnia 2015

Moje spaghetti bolognese. My spaghetti bolognese.


3 porcje
250 g makaronu bezglutenowego spaghetti
400 g mięsa mielonego
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 cebuli, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka pokrojonych pomidorów (450 g z zalewą)
1 duża łodyga selera naciowego, pokrojony w drobną kostkę
1 marchewka, starta na dużych oczkach 
1 łyżka koncentratu pomidorowego, opcjonalnie
200 ml bulionu warzywnego bezglutenowego (200 ml gorącej wody + 1 czubata łyżeczka bulionu w proszku)
pieprz i sól
oliwa do smażenia

drobno starty ser parmezan do posypania, opcjonalnie

Na oliwie podsmaż czosnek i cebulkę, dodaj mięso i smaż około 10 minut. dopraw pieprzem i solą. Dodaj pomidory, marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj. Wszystko duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. W połowie smażenia dodaj jeszcze 50 ml wody. Makaron ugotuj al dente (woda, łyżka oliwy, dwie szczypty soli). Odcedź, przelej zimną wodą. Dodaj do gorącego sosu, wymieszaj i podawaj od razu. 

Spaghetti bolognese trzeba długo dusić, by sos nabrał aromatu. Oryginalny sos spaghetti bolognese powinien być duszony z czerwonym wytrawnym winem (100 ml na dwie porcje).


3 servings 
250 g of gluten-free pasta spaghetti 
400 grams of minced meat 
1 large clove of garlic, finely chopped 
1/2 onion, cut into small cubes 
1 teaspoon of dried oregano
1 tin of chopped tomatoes (450 g with sauce) 
1 large stalk of celery, cut into small cubes 
1 carrot, grated using large mesh
1 tablespoon of tomato paste, optionally
200 ml of vegetable gluten-free broth (200 ml of hot water + 1 heaped teaspoon of bouillon powder) 
pepper and salt 
oil for frying 

finely grated Parmesan cheese for sprinkling, optionally 

Fry garlic and onion in olive oil, add meat and fry about 10 minutes. season with salt and pepper. Add tomatoes, carrots, celery, tomato paste and gluten-free vegetable broth. Mix thoroughly. Everything simmer, covered, over low heat for about 40 minutes. In the middle of the frying add 50 ml of water. Cook pasta al dente (water, a tablespoon of oil, two pinches of salt). Drain, pour cold water. Add to the hot sauce, stir and serve immediately. 
Spaghetti bolognese takes long simmer to the sauce took on the flavor.The original sauce spaghetti bolognese should be cooked with red dry wine (100 ml per two servings).