Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 1 lipca 2018

Krewetki z awokado, pomidorkami i fasolą po meksykańku. Mexican shrimps with avocado, tomatoes and beans.


Przepis ze strony foodiecrush.com Chipotle Lime Shrimp Bowls

2 porcje
200 g krewetek
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka sosu adobo, nie dodałam
1 zabek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

100 - 110 g nieugotowanego ryżu basmati lub jaśminowy
150 g czerwnonej lub czarnej fasoli z puszki
10 pomidorów koktajlowych, pokrojone na połówki
1 duże awokado
2 zielone cebulki, drobno posiekane
1/4 czerwonej cebuli
limonka, kliny
świeża kolendra do posypania, opcjonalnie

W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, czosnek, miód, ostrą paprykę, kmin rzymski, sól i pieprz cayenne. Dodaj krewetki, ponowniewymieszaj i odstaw na pół godziny.
Ugotuj ryż z odrobiną soli. Do ryżu dodaj zieloną cebulkę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj krewetki z marynatą, smaż 2-3 minuty z każdej strony. Podgrzej fasolę. 
Na talerzach umieść ryż, na to krewetki, pomidory, czerwoną fasolę, czerwoną cebulę, awokado i pomidorki koktajlowe. Udekoruj limonką i kolendrą.


Recipe from foodiecrush.com Chipotle Lime Shrimp Bowls

2 servings
200 g shrimp
2 tablespoons oil 
2 tablespoons lime juice 
1 teaspoon adobo sauce, I did not add 
1 garlic clove, pressed 
2 teaspoons honey 
1 teaspoon hot pepper (chilli) 
1/2 teaspoon ground cumin 
1/3 teaspoon salt
1/4 teaspoon cayenne pepper 

100 - 110 g of uncooked basmati or jasmine rice 
150 g red or black beans from a can 
10 cherry tomatoes, cut into halves 
1 large avocado
2 green onions, finely chopped 
1/4 red onionlime, wedges 
fresh cilantro for sprinkling, optional

In a bowl, mix olive oil, lime juice, garlic, honey, hot pepper, cumin, salt and cayenne pepper. Add shrimps, mix and leave for half an hour. 

Cook rice with a little salt. Add green onion to rice and mix. Preheat the pan, add shrimps with marinade, fry the shrimps for 2-3 minutes on each side. Heat the beans. 
Place the rice on the plates, then shrimps, tomatoes, red beans, red onion, avocado and cherry tomatoes. Decorate with lime and cilantro.
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery