poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kurczak w pesto. Colesław. Pesto chicken. Coleslaw.

 

2 porcje
4 uda bez kości
3 łyżki bazyliowego pesto (bez sera), przepis tutaj: http://.../pesto bazyliowe/

colesław
1/3 główki młodej kapusty
1 słodkie jabłko
1 marchew
4 gałązki natki pietruszki
2 małe zielone cebulki
1 łyżeczka soli

sos:
4 łyżki majonezu bezglutenowego (lub 2 łyżki majonezu + 2 łyżki kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka musztardy bezglutenowej
sok z połowy cytryny (około 2 łyżki)
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
świeżo zmielony pieprz


Kurczaka posmaruj bazyliowym pesto i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Kapustę poszatkuj, posyp solą i odstaw na 20 minut. Potem przepłucz kapustę wodą i odciśnij sok. Marchewkę i jabłko obierz, pokrój w słupki, dodaj do kapusty. Zieloną cebulkę i natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do kapusty i wymieszaj. Na końcu dodaj sos i ponownie wszystko wymieszaj. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Kurczaka usmaż na grillowej patelni, około 10 minut. Kurczaka podawaj z surówką colesław.


2 servings 
4 boneless chicken thighs 
3 tablespoons of basil pesto (without cheese), recipe here: http://.../pesto bazyliowe/

coleslaw 
1/3 head young cabbage
1 sweet apple
1 carrot 
4 sprigs of fresh parsley
2 small green onions 
1 teaspoon salt 

sauce: 
4 tablespoons of gluten-free mayonnaise (or 2 tablespoons of mayonnaise + 2 tablespoons of sour cream) 
1 teaspoon of gluten-free mustard 
juice of half a lemon (about 2 tablespoons) 
1 large clove of garlic, pressed 
freshly ground pepper 

Brush the chicken with pesto and leave in the fridge for 2 hours. 
Combine all sauce ingredients together and mix well, season with pepper. Shred cabbage, sprinkle with salt and let stand for 20 minutes. Then rinse the cabbage with water and squeeze the juice. Peel carrot and apple, cut into bars, add to the cabbage. Finely chop green onions and parsley, add to the cabbage and stir. At the end, add the sauce and mix everything again. Let stand for half-hour in the fridge.
Fry chicken on the grill pan, about 10 minutes. Serve chicken with coleslaw salad.

Prześlij komentarz