poniedziałek, 13 czerwca 2016

Lody cytrynowe z awokado bez laktozy. Lemon popsicles with avocado without lactose.


2 dojrzałe awokado
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok z półtorej cytryny
3 łyżki cukru pudru

Mleko kokosowe umieść na 12 godzin w lodówce. Potem oddziel wodę kokosową od twardej masy - mleka kokosowego. Awokado obierz, zmiksuj blenderem razem z sokiem z cytryny. Do masy z awokado dodaj mleko kokosowe i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek na lody i wetknij patyczki. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Wskazówka: Przed podaniem zanurz foremki na 10 - 15 sekund w ciepłej wodzie, by łatwo wyjąć lody z foremek.

2 ripe avocados
1 can coconut milk (400 ml)
juice of half and one lemon
3 tablespoons of icing sugar

Place coconut milk for 12 hours in the fridge. Then separate coconut water from a hard mass/substance - coconut milk. Peel avocados, blend them with lemon juice. To the avocado mass add the coconut milk and sugar. Mix all thoroughly.
Pour ice cream mass into popsicles molds and insert a popsicle stick into the center. Freeze for 6 hours. TIP: Dip the molds in lukewarm water for 10 - 15 seconds to help the ice cream remove easily from the molds.


Prześlij komentarz