czwartek, 16 czerwca 2016

Zupa szparagowa krem. Asparagus soup cream.


Dla 3 osób.
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchew

1 mały por lub 1/2 dużego pora
20 - 25 zielonych szparag
4 skrzydełka kurze

2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
 

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na kawałki. Por potnij w krążki. W garnku umieść ziemniaki, marchewkę i por, dodaj skrzydełka z kurczaka, oliwę, zalej wszystko 900 ml wody. Gotuj przez 25 minut. Potem dodaj szparagi i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij z zupy skrzydełka i 6 szparag do dekoracji. Zupę zmiksuj na krem za pomocą blendera. Wlej zupę na talerze i udekoruj szparagami.  
UWAGA: Do zupy szparagowej nie dodaję pietruszki, ma zbyt intensywny smak, zabija smak szparag w zupie.

3 servings
2 medium potatoes
1 carrot
1 small or 1/2 large leek
20 - 25 green asparagus
4 chicken wings
2 tablespoons of olive oil
salt and pepper to taste

Peel the potatoes and the carrots, cut into pieces. Cut the leek into rings. In a saucepan, place potatoes, carrots and leeks, add chicken wings, olive oil, pour all of 900 ml of water. Cook for 25 minutes.
Then add the asparagus and cook another 10 minutes.  Remove the chicken wings and 6 whole asparagus from the soup. Blend the soup with a hand blender. Pour the soup on plates, garnish with whole asparagus
NOTE: I don't add the parsley to asparagus soup, because it has a very intense aroma and kills a flavor of asparagus 
 

Prześlij komentarz