Environmental Working Group (EWG)
– amerykańska organizacja propagująca zdrowy, ekologiczny styl życia i
zajmująca się przeprowadzaniem badań na temat toksyczności chemikaliów, co
roku publikuje listę warzyw i owoców, których należy się wystrzegać,
jeśli nie pochodzą z upraw ekologicznych oraz listę tych, które mogą być
bezpiecznie spożywane.
Brudna 12
Na liście tzw. brudnej dwunastki znalazły się owoce i warzywa, w których odkryto największe stężenia pestycydów. Poniżej infografika.
Specjaliści z EWG ostrzegają przed tymi produktami, lecz zdecydowanie nie przekonują do zrezygnowania z ich spożywania.
Wręcz przeciwnie – zachęcają do jedzenia owoców i warzyw z brudnej
listy, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy pochodzą one z upraw ekologicznych, w których trzyma się je z dala m.in. od syntetycznych chemikaliów, nawozów, toksycznych ścieków i GMO.
Czysta 15
EWG stworzyła także listę bezpiecznych owoców i warzyw, czyli tzw. czystą piętnastkę – grupę produktów gromadzących najmniejsze ilości pestycydów. Infografika poniżej.
EWG zachęca, aby podczas zakupów wybierać nie tylko świeże owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ale także sprawdzać etykiety produktów przetworzonych. Organizacja radzi omijać te produkty, w których wykorzystano owoce i warzywa nieorganiczne oraz modyfikowane genetycznie.
Warto również zwracać uwagę na to, skąd pochodzą owoce i warzywa
(przykładowo papaje mogą być modyfikowane genetycznie, szczególnie jeśli
pochodzą z Hawajów) oraz zadbać o dokładne oczyszczenie warzyw i
owoców, gdyż zwykłe mycie jak pokazują analizy EWG nie wystarcza.
Okazuje się, że nawet niskie, ale stałe poziomy narażenia na kontakt z
pestycydami mogą prowadzić do przewlekłej i długotrwałej utraty zdrowia,
np. rozregulowaniem pracy układu hormonalnego, uczuleń, alergii, problemów z płodnością, pojawianiu się wad wrodzonych oraz nowotworów.
Jak zatem skutecznie pozbyć sie bakterii i pestycydów domowym sposobem?
Po pierwsze zajmujemy się usuwaniem szkodliwych bakterii.
W tym celu należy przygotować kwaśny roztwór (1 litr wody mieszamy z ½ szklanki winnego lub jabłkowego octu, lub z 3 łyżkami kwasku cytrynowego).
Do tak przygotowanego roztworu wkładamy owoce i warzywa na 2-3 minuty.
Po wypłukaniu owoców i warzyw w kwaśnym roztworze przystępujemy do usuwania pestycydów.
Przygotowujemy do tego wodę alkaliczną (w 1 litrze wody rozpuszczamy czubatą łyżkę sody oczyszczonej), w której płuczemy owoce lub warzywa przez kolejne 2-3 minuty.
Podczas tego procesu zauważymy, że woda zmieni swój wygląd. Stanie
się mętna lub żółtawa, z tłustawą substancją zebraną na jej powierzchni.
Następnie owoce i warzywa opłukujemy w czystej wodzie i wycieramy do sucha. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz