Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 16 sierpnia 2015

Chcesz mieć zawał serca? Jedz stanole i sterole roślinne!

Zachęcam przeczytać artykuł: Chcesz mieć zawał serca? Jedz stanole i sterole roślinne!
Rzecz też o cholesterolu i o tym jak firmy produkujące margaryny manipulują informacjami, oszukują konsumenta a wszystko po to by mieć jak największe zyski. http://www.ziolaiprzyprawy.info/…/jak-obnizyc-cholesterol.


Myślę, że większość chorób przyszła z wygodnictwa i dobrobytu. Ja od kilku lat nie spożywam margaryn do smarowania chleba. Po prostu nie smaruje pieczywa żadną margaryną. W kuchni używam do pieczenia i smażenia prawdziwego masła i oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia (olej rzepakowy - muszę odstawić, bo jest niezdrowy). Polecam też olej rydzowy (nie grzyb tylko roślina o nazwie rydz=lnicznik siewny), olej z lnu, z czarnuszki, z ostropestu, z pestek moreli, z wiesiołka - nieprzetworzone na zimno do sałatek. Czasami też zrobię sama smalec, wytapiam ze słoniny, nie kupuje smalcu w sklepie. Lubię zjeść pajdę chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami.

Amerykańska agencja ds. żywności i leków uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans są niezdrowe. Dlatego też będą stopniowo wycofywane. Za trzy lata (w USA) między innymi margaryna całkowicie zniknie ze sklepowych półek. Wprowadzenie zakazu będzie według FDA miało wpływ na zmniejszenie śmiertelności z powodu ataków serca.

Na moim blogu już wcześniej odsyłałam do artykułu Koniec z kłamstwami o cholesterolu!, link do artykułu znajdziesz tutaj: http://.../koniec-z-kamstwami-o-cholesterolu/