Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Warto przeczytać!



 
Zawsze, gdy jestem w podróży, wstępuję do kiosku po magazyn lub czasopismo, by poczytać coś interesującego. Tym razem udało mi się znaleźć dwie godne uwagi pozycje, które gorąco Wam polecam.

Pierwsza z nich to poradnik Alergie i nietolerancja pokarmowa. Szkoła przetrwania dla uczulonych; 96 stron porad; takie małe kompendium wiedzy na temat alergii i nietolerancji pokarmowych. Znajdziesz w nim takie tematy jak: oblicza choroby, atak pyłków, roztocza, grzyby i pleśnie, odczulanie uczulonych, odporność na 6!, astma - walka o oddech, z astmą da się dobrze żyć, przyjazny dom (czym pomalować ściany, z czego zrobić podłogę, jakie wybrać meble?), jak robić porządki w domu by zminimalizować ryzyko, nawilżanie powietrza, na urlopie, diagnostyka, leczenie, codzienna profilaktyka, alergie i nietolerancje, celiakia, dodatki w pożywieniu. Naprawdę warto, cena 8,99 zł.

 
Druga propozycja to wydanie specjalne 3/2015 magazynu Zdrowie z natury. Mnóstwo interesujących artykułów: ziołowy ogród na balkonie, jak wzmocnić się na wiosnę, detoks po zimie, nie choruję bo jem kapustę, stosuję tylko naturalne nawozy, naturalne kompresy, awokado - zielony przysmak, tajemnica zdrowia, techniki oddechowe wzmacniające odporność, mam stres pod kontrolą, kasza jaglana pełna zalet, zdrowa kuchnia wschodu (soja, imbir, sezam, ryby morskie), co kryje w sobie soczewica, seler dobry dla nerek, ziołowe kąpiele dla nóg. Cena 3,99 zł.


Jeden z artykułów chcę Wam krótko streścić, dotyczy kuchni "Końca z cukrzycą i otyłością". Autorem jest dr Mark Hyman. Dla zdrowia, chudnięcia i znakomitego samopoczucia radzi:
1. zafundujcie swoim kuchniom odtruwanie, przejrzyjcie lodówkę i spiżarnię, wyrzućcie wszystkich potencjalnie chorobotwórczych winowajców
2. wyrzućcie wszytką przetworzoną żywność w słoikach, puszkach, kartonach, przygotowujcie posiłki osobiście
3. czytajcie etykiety, jeżeli na produkcie jest więcej niż 5 składników nie kupujcie, wyrzućcie ze swojej spiżarni
4. nie kupujcie napoi sportowych, energetyzujących lub batonów energetyzujących
5. jeżeli na etykiecie występuje cukier, sok trzcinowy, miód, syrop z agawy, syrop klonowy, trzcinowy lub melasa, syrop kukurydziany - wyrzućcie ten produkt, w butelce ketchupu mogą być nawet 33 łyżeczki cukru, mój przepis na pastę paprykowo pomidorową zastępującą ketchup znajdziecie tutaj - KLIK.
6. oczyszczone zboża i mąka, formalnie nie zawierające cukru, działają w organiźmie tak samo jak cukier; jeśli cierpicie na cukrzyco-otyłość, nie powinniście spożywać żadnej mąki, nawet pełnoziarnistej
7. wyrzućcie wszystkie produkty zawierające syrop kukurydziany, który jest szybko wchłaniany, przedostaje się do wątroby i przyspiesza produkcję tkanki tłuszczowej
8. wyrzućcie soki owocowe, napoje energetyzujące, napoje gazowane
9.wyrzućcie wszystkie produkty, które na etykiecie mają słowo hydrogenizowany; oznacza to tłuszcze trans, niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze roślinne blokujące nasz metabolizm i powodujące cukrzycę
10. wyrzućcie wszystkie wysokoprzetworzone (silnie rafinowane) oleje jadalne, takie jak olej kukurydziany czy sojowy, unikaj pokarmów smażonych na tłuszczach
11. wyrzućcie produkty zawierające konserwanty, dodatki spożywcze, sztuczne lub naturalne barwniki, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu jest toksyną dla mózgu powodującą nałogowe objadanie się)
12. wyrzućcie produkty zawierające sztuczne słodziki (aspartam, nutrasweet, splenda, sukraloza, alkohole cukrowe kończące się na -ol, np.: ksylitol, sorbitol), wzmagają one apetyt, spowalniają metabolizm, powodują otyłość brzuszną)
13. trzymajcie się z daleka od substancji jedzeniopodobnych
14. wyrzućcie chipsy, nachos, paluszki, kupną pizzę, hamburgery, gotowe zapiekanki, solone i smakowe lub karmelizowane przekąski (orzeszki, pestki)
15. przestrzegajcie ściśle diety cukrzycy
Dzięki temu pozbędziecie się problemów ze zdrowiem.
Wiele z tych punktów powinniśmy stosować wszyscy, nawet ci potencjalnie zdrowi, a szczególnie alergicy i osoby z nietolerancją pokarmową. Do czego gorąco zachęcam.