Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Kiszone ogórki. Pickled (in salt) cucumber.
Ogórki, chrzan i koper z ogródka mojej mamy, a więc ekologicznie, bez chemii.
ogórki gruntowe
czosnek
świeży koper z kwieciem
korzeń chrzanu, obrany
Zalewa:
1 płaska łyżka soli na 1 litr wody
słoiki o pojemności 720 ml
Słoiki i nakrętki wyparz. Ogórki umyj. Przełóż do słoików. Do każdego słoika dodaj ząbek czosnku, koper i 2 - 3 kwiatostany, 4 - 5 cm kawałek chrzanu. Wodę zagotuj z solą. Ogórki zalej zalewą, zamknij i odstaw na kilka dni w słoneczne miejsce. Potem przechowuj w zaciemnionym, chłodnym pomieszczeniu. Gotowe do spożycia po trzech tygodniach.
ground cucumbers
garlic
fresh dill with flowers (inflorescence)
horseradish root, peeled
Marinade:
1 level tablespoon of salt per 1 liter of water
jars, a capacity: 720 ml
Wash jars and nuts using hot water. Wash cucumbers. Transfer them to jars. To each jar add a clove of garlic, dill and 2 - 3 inflorescences, 4 - 5 cm piece of horseradish. Boil water with salt. Pour marinade into jars, close them and let stand for several days in a sunny place. Then store in a dark, cool room. Pickled cucumbers are ready to eat after three weeks.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz