Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 13 kwietnia 2019

Wegańskie pesto z jarmużu i pestek dyni. Vegan Kale Pumpkin Seeds Pesto.


/scroll down to the English version/

Nie wiem czy kiedyś jedliście pesto kupione ze sklepu i takie robione w domu. Różnica jest ogromna - kupne dla mnie jest za słone i za tłuste. Domowe jest o niebo lepsze. Spróbujcie.
 
120 g jarmużu
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzy cayenne
90 ml oleju lnianego (lub olej z oliwek)
80 g pestek dyni

Jarmuż umyj i osusz. W blenderze umieść jarmuż, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, bazylię, czarny pieprz i pieprz cayenne oraz pestki dyni. Zblenduj na jednolitą masę. Przechowuj w lodówce.

120 g kale
2 cloves of garlic
juice of 1/2 lemon
2 teaspoons dried basil
1/2 teaspoon salt
black pepper taste
a pinch of cayenne peppers
90 ml flax oil (or olive oil)
80 g pumpkin seeds

Wash and dry kale. Place kale, garlic, lemon juice, oil, salt, basil, black pepper, cayenne pepper and pumpkin seeds in the blender. Blend to a homogeneous mass. Store in fridge.



Brak komentarzy: