8 - 10 sztuk /scrolldown to the Englsh version/
110 g skrobi kukurydzianej*
70 g mąki ryżowej*
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia* (nie dodałam)
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
350 - 400 g puree dyniowego**
250 g jogurtu greckiego ( w oryginale 250 ml maślanki, możesz też użyć mleko roślinne)
2 jajka
2 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
syrop klonowy
oliwa do smażenia
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia.sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Odstaw.
W drugiej misce wymieszaj jogurt, jajka, puree dyniowe, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mokre składniki dodaj do suchych składników, wymieszaj tylko do połączenia składników.
Naleśniki piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Podawaj z syropem klonowym.
** Jeżeli nie masz puree dyniowego, możesz zrobić je z mrożonej dyni. Potrzebujesz 450 g mrożonej dyni. Dynię rozmroź. Odcedź płyny. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj dynie i duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Zdejmij pokrywkę i duś aż odparują płyny. Ugnieć dynię widelcem na puree. Odstaw.
8 - 10 pieces
110 g corn starch*
70 g rice flour*
2 teaspoons gluten-free baking powder * (I did not add)
3 tablespoons cane sugar
pinch of salt
1 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon ground ginger
1/8 teaspoon ground cloves
350 - 400 g pumpkin puree**
250 g Greek yoghurt (250 ml buttermilk in original, you can also use vegetable milk)
2 eggs
2 tablespoons oil
3/4 teaspoon vanilla extract
maple syrup
olive oil for frying
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland .
Mix flour, sugar, baking powder, cinnamon, ginger, nutmeg and cloves in a bowl. Set aside.
In a second bowl, mix yogurt, eggs, pumpkin puree, oil and vanilla extract. Add wet ingredients to the dry ingredients, mix only to combine the ingredients.
Fry pancakes 2-3 minutes on each side, on medium heat.
Serve with maple syrup.
**If you do not have pumpkin puree, you can make it from a frozen pumpkin. You need 450 g of frozen pumpkin. Thaw the pumpkin. Drain liqauids. Heat 2 tablespoons of oil in a frying pan, add pumpkin and simmer over low heat, covered for 15 minutes. Remove lid and let the juice evaporate. Mush the pumpkin with fork to puree. Set aside.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz