niedziela, 18 marca 2018

Dorsz w sosie mild curry z czerwoną soczewicą. Mild curry cod with red lentil.


3 porcje
700 g dorsza /scroll down to the English version/
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 cm kawałek imbiru starty na tarce (1 łyżeczka)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
150 g soczewicy

Sos:
2 łyżki oliwy
3 cm kawałek imbiru starty na tarce (1 łyżeczka)
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 cebule, drobno posiekane
1/2 łyżeczki cynamonu
2 goździki
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
2 puszki krojonych pomidorów (800 g)

W miseczce wymieszaj przyprawy: sól, curry, ostrą paprykę i starty imbir. Powstałą pastą natrzyj rybę, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pól godziny do lodówki.
Soczewicę ugotuj z szczyptą soli. Odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rybę i usmaż. Dorsza zdejmij z patelni.
Sos: W możdzierzu rozgnieć kolendrę, kmin rzymski i goździki, dodaj ostrą paprykę, cynamon, kurkumę i curry, dokładnie wymieszaj. Na tej samej patelni smaż chwilę czosnek i imbirem z odrobiną oliwy. Potem dodaj cebulę i smaż kilka minut. Dodaj pomidory i gotuj kilka minut pod przykryciem. Dopraw do smaku mieszanką przypraw i gotuj jeszcze 15 minut. Usmażonego dorsza podawaj z sosem i soczewicą.
Uwaga: Użyłam tylko 2/3 mieszanki przypraw do sosu. 

Polecam / I recommend:
Kurczak w sosie Korma z ciecierzycą i szpinakiem. Korma chicken with chickpeas and spinach. Gluten-free.

Kurczak w sosie mild curry z jarmużem i soczewicą. Mild curry chicken with kale and lentil. Gluten-free.


Wołowina, grzyby i papryka w sosie tikka masala. Tikka masala beef with green pepper and mushrooms.


3 servings
700 g of cod 
2 pinch of salt 
1/2 teaspoon of curry 
1 teaspoon of ground hot pepper
3 cm piece of ginger, grated (1 teaspoon)
1/2 lemon juice 
2 tablespoons of oil 
150 g of lentils

Sauce:

2 tablespoons of oil 
3 cm piece of ginger, grated (1 teaspoon) 
2 large cloves of garlic, pressed 
2 onions, finely chopped
1/2 teaspoon of cinnamon
2 cloves 
1/2 teaspoon of coriander seeds 
1 teaspoon of cumin 
1 teaspoon of ground hot pepper 
1/4 teaspoon of turmeric
1 teaspoon of curry 
2 cans of sliced ​​tomatoes (800 g)

In a bowl, mix the spices: salt, curry, hot pepper and grated ginger. Spread paste on fish, sprinkle with lemon juice. Set aside the fish for half an hour in the fridge. 
Cook lentils with a pinch of salt. Drain. 
Heat oil in the pan, add fish and fry. Remove cod from the pan. 
Sauce: Mash coriander, cumin and cloves in a mortar, add hot peppers, cinnamon, turmeric and curry, mix thoroughly. Fry garlic and ginger in the same pan with a little oil for a while. Then add onions and fry for a few minutes. Add tomatoes and cook a few minutes under cover. Season to taste with a mix of spices and cook for 15 minutes.Serve the fried cod with sauce and lentils.
Note: I used only 2/3 of the seasoning mixture for the sauce. 
Prześlij komentarz