sobota, 14 stycznia 2017

Bezglutenowe gofry (gryka, amarantus). Gluten-free waffles (buckwheat, amaranth).


200 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
100 g mąki gryczanej*
100 g mąki z amarantusa*
500 ml mleka bez laktozy 
3 jajka
3 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Mąkę wymieszaj z mlekiem, oliwą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Odstaw ciasto na godzinę. Piecz w gofrownicy  3 - 4 minuty, w zależności od mocy urządzenia. Możesz podawać z cukrem pudrem, konfiturą (dżem brzoskwiniowo malinowy), owocami.

200 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
100 g of buckwheat flour*
100 g of amaranth flour*
500 ml of lactose-free milk

3 eggs
3 tablespoons of oil
2 - 3 tablespoons of icing sugar
1/2 teaspoon of gluten-free baking powder*

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Mix flour with milk, oil, icing sugar and baking powder. Set aside the dough on the hour. Bake waffles in a waffle maker 3 - 4 minutes, depending on the power of the equipment. You can serve the waffles with icing sugar, jam (peach raspberry jam), fruit.



Prześlij komentarz