sobota, 4 czerwca 2016

Czekolada - mus kakaowy z awokado i bananem. Chocolate - cocoa mousse with avocado and banana.


Zdrowsza wersja czekolady, zachęcam, by wypróbować :)

Aktualizacja wpisu z 16.10.2014
dwie porcje, koszt  7,50 zł.
1 dojrzałe awokado
1 + 1/2 banana
2 łyżeczki miodu lub 4 daktyle bez pestek, namoczone przez 15 minut
3 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, opcjonalnie
40 ml gorącej wody
szczypta soli, opcjonalnie

do posypania - świeże: granat, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, figi

Kawę rozpuść w gorącej wodzie. Umieść w blenderze awokado, banany, miód/, kakao i rozpuszczoną kawę, zmiksuj wszystko na gładki mus. Wstaw do lodówki na pół godziny. Posyp owocem, np. granatem.  

2 servings
1 ripe avocado
1 + 1/2 banana
2 teaspoons of honey or 4 pitted
dates, soaked for 15 minutes
3 teaspoons of bitter cocoa
1 teaspoon of instant coffee, optionally
40 ml of hot water
pinch of salt, optionally

for sprinkling - fresh: pomegranate, strawberries, raspberries, blackberries,, blueberries,  figs

Dissolve instant coffee in hot water. In a blender, place avocado, bananas, honey, cocoa and dissolved coffee, blend everything to smooth mousse. Cool in fridge for half an hour. Top with the fruit, for example: pomegranate.



Prześlij komentarz