Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 29 września 2019

Kiszona cukinia. Pickled zucchini.


/scroll down to English version/
8 młodych, niewielkich cukiń (około 1800 g)
przyprawa do kiszenia (łodyga kopru, ziarno gorczycy, czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy)  
woda  
sól  
6 słoików o pojemności 750 ml
 
Zagotuj 3 litry wody, dodaj 3 łyżki soli i dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Cukinię dokładnie umyj, odetnij korzonki, pokrój w słupki. Do każdego słoika wsyp 1 łyżkę przyprawy do kiszenia, włóż cukinię i zalej letnią wodą z solą, zakręć słoiki i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Potem przenieść słoiki w chłodne miejsce. Kiszone cukinie są gotowe po 2 tygodniach.

8 young, small zucchini (about 1800 g)

pickling spice (dill stalk, mustard seed, garlic, horseradish root, bay leaf)
water
salt
6 jars with a capacity of 750 ml

Boil 3 liters of water, add 3 tablespoons of salt and mix thoroughly, leave to cool.
Wash the zucchini thoroughly, cut off the roots, cut zucchini into quarters. Put 1 tablespoon of pickling spice into each jar, put the zucchini and pour over lukewarm water with salt, close the jars and leave in a warm place for 7 days. Then move the jars into a cool place. Pickled zucchini are ready after 2 weeks.


Brak komentarzy: