Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 30 grudnia 2018

Smalec z boczkiem i jabłkiem. Lard with becon and apple.


600 g mielonej słoniny
250 g wędzonego boczku, pokrojony w drobną kostkę
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 jabłka, obrane, pokrojone w drobna kostkę
odrobina soli do smaku

W głębokim rondlu umieść słoninę, rozpuść podgrzewając na średnim ogniu. Uważaj, by nie przypalić słoniny, ma się wytopić. Dodaj boczek, cebulę i jabłko, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze 20 minut. Dopraw solą. Odstaw do wystudzenia. Serwuj z kiszonymi ogórkami.

600 g ground pork fat/lard
250 g smoked bacon, cut into small cubes
2 onions, cut into small cubes
2 apples, peeled, cut into small cubes
a bit of salt to taste

In a deep saucepan, place a pork fat, melt by heating it over medium heat. Be careful - not to burn the fat, it has to melt. Add bacon, onion and apple, mix. Heat 20 minutes more. Season with salt. Leave to cool.
Serve with pickled cucumbers.


Brak komentarzy: