poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Flaki wołowe. Beef tripe.



4 porcje /scroll down to the English version/
500 g flaków wołowych, oczyszczone, pokrojone w paski
350 g wołowiny, pokrojona na drobne kawałki
2 marchewki, obrana, pokrojona w słupki
1 pietruszka, obrana, pokrojona w słupki
1/4 bulwy selera, obrany, pokrojony w słupki
800 ml bulionu (2 łyżki bezglutenowego bulionu w proszku + 800 ml gorącej wody)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i pieprz do dmaku

Flaki zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Ponownie zalej wodą i gotuj 45 minut, odcedź. Zalej jeszcze raz wodą i gotuj kolejne 45 minut, odcedź. Flaki zalej rosołem, dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj flaki 30 minut. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i majeranek. Gotuj kolejne 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

4 servings
500 g beef tripe, cleaned, cut into strips
350 g beef, cut into small pieces
2 carrots, peeled, sliced
1 parsley, peeled, sliced
1/4 celery tuber/root, peeled, sliced
800 ml broth (2 tablespoons gluten-free powder broth + 800 ml hot water)
2 bay leaves
4 seeds allspice
10 seeds black pepper
2 teaspoons dried marjoram
salt and pepper to taste


Put tripe in cold water, boil and strain. Pour water again and cook tripe for 45 minutes, drain. Pour water once more and cook for another 45 minutes, drain off. To the tripe pour broth, add meat, allspice, bay leaf and seeds black pepper. Cook the tripe for 30 minutes. Add carrot, parsley, celery and marjoram. Cook 30 minutes more. Season with salt and pepper.


Prześlij komentarz