Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 29 kwietnia 2018

Czekoladowe gryczane naleśniki. Chocolate buckwheat crepes. Gluten-free.



9 naleśników /scroll down to the English version/
250 ml mleka bez laktozy
80 ml wody gazowanej
3 małe jajka
190 g mąki gryczanej, bezglutenowej*
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
60 g cukru

oliwa do smażenia
konfitura malinowa
śmietana kremówka, ubita na gęstą pianę
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

W misce umieść jajka, mleko, wodę gazowaną i cukier, dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj mąkę gryczaną i kakao, ponownie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Rozgrzej patelnię, wysmaruj niewielką ilością oliwy i smaż naleśniki po 40 - 60 sekund z każdej strony.  Zawsze przed smażeniem naleśnika wymieszaj dokładnie ciasto.
Podawaj ciepłe z bitą śmietaną i konfiturą malinową.

Polecam / I recommend:
Jogurtowe naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną. Yoghurt crepes with apples and whipped cream.

9 crepes
250 ml milk without lactose
80 ml sparkling water
3 small eggs
190 g buckwheat flour, gluten-free *
2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa
60 g sugar

oil for frying
raspberry jam

whipped cream, whisk to a thick foam
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Put eggs, milk, sparkling water and sugar in the bowl, mix thoroughly until you get a homogeneous mass. Add buckwheat flour and cocoa, stir again. Set aside for an hour.
Heat the pan, brush with a small amount of oil and fry crepe for 40 - 60 seconds on each side. Always thoroughly mix the dough before frying crepes.
Serve warm with whipped cream and raspberry jam.



Brak komentarzy: