niedziela, 29 kwietnia 2018

Czekoladowe gryczane naleśniki. Chocolate buckwheat crepes. Gluten-free.



9 naleśników /scroll down to the English version/
250 ml mleka bez laktozy
80 ml wody gazowanej
3 małe jajka
190 g mąki gryczanej, bezglutenowej*
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
60 g cukru

oliwa do smażenia
konfitura malinowa
śmietana kremówka, ubita na gęstą pianę
*Używam tylko produkty licencjonowane, certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

W misce umieść jajka, mleko, wodę gazowaną i cukier, dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj mąkę gryczaną i kakao, ponownie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Rozgrzej patelnię, wysmaruj niewielką ilością oliwy i smaż naleśniki po 40 - 60 sekund z każdej strony.  Zawsze przed smażeniem naleśnika wymieszaj dokładnie ciasto.
Podawaj ciepłe z bitą śmietaną i konfiturą malinową.

Polecam / I recommend:
Jogurtowe naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną. Yoghurt crepes with apples and whipped cream.

9 crepes
250 ml milk without lactose
80 ml sparkling water
3 small eggs
190 g buckwheat flour, gluten-free *
2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa
60 g sugar

oil for frying
raspberry jam

whipped cream, whisk to a thick foam
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Put eggs, milk, sparkling water and sugar in the bowl, mix thoroughly until you get a homogeneous mass. Add buckwheat flour and cocoa, stir again. Set aside for an hour.
Heat the pan, brush with a small amount of oil and fry crepe for 40 - 60 seconds on each side. Always thoroughly mix the dough before frying crepes.
Serve warm with whipped cream and raspberry jam.



Prześlij komentarz