poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Ciasto z orzechów laskowych i białek z kremem czekoladowym. Bez zboża. Hazelnut egg whites cake with chocolate cream. Without cereal.


Ciasto /scroll down to the English version/
9 białek
280 g mielonych orzechów laskowych
280 g cukru

Krem:
9 żółtek
100 g gorzkiej czekolady
9 płaskich łyżek cukru
125 ml mleka bez laktozy
140 g miękkiego masła bez laktozy
tortownica o średnicy 21 - 22 cm

Ciasto: Białka umieść w mikserze i ubijaj na dużych obrotach. W trakcie ubijania dodawaj porcjami cukier. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na trzy równe części i upiecz każdą osobno w tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około 17 - 25 minut, aż ciasto zbrązowieje. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Krem: Na małym ogniu rozpuść czekoladę, żołtka i cukier ciągle mieszając. Dodaj mleko i gotuj, aż do zgęstnienia kremu. Ciągle mieszaj, by z jajek nie powstała jajecznica. Gdy krem ostygnie dodaj miękkie masło i dokłanie wymieszaj. Krem podziel na trzy częśći , przełóż nim ciasto i posmaruj wierzch ciasta.

Cake
9 egg whites
280 g ground hazelnuts
280 g sugar

Cream:
9 yolks
100 g dark chocolate
9 flat tablespoons of sugar
125 ml milk without lactose
140 g soft butter without lactose

cake pan diameter 21 - 22 cm

Dough: Place egg whites in a blender and beat at high speed. While whipping, add sugar in portions. Whisk the egg whites to stiff foam. Add ground nuts and mix gently. Portion the dough into three equal parts and bake each separately in a cake pan lined with parchment paper. Bake for about 17 - 25 minutes, until the cake turns brown. Leave the cake to cool.
Cream: On low heat, melt chocolate, yolk and sugar
stirring constantly. Add milk and cook until the cream becomes dense. Stir constantly to avoid scrambled eggs. When the cream has cooled, add soft butter and mix thoroughly. Portion the cream into three parts, grease layers and top of the cake.




Prześlij komentarz