sobota, 21 kwietnia 2018

Jajeczne muffinki z jarmużem, papryką i serem feta. Egg muffin with kale, pepper and feta cheese.



11 muffinek /scroll down to the English version/
6 białek
4 jajka
90 ml mleka
sól i pieprz do smaku
3/4 czerwonej papryki, pokrojona w małą kostkę
2 garście jarmużu, posiekany
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
150 g sera feta, pokrojony w małą kostkę

Jajka, białka i mleko chwilę ubijaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. 
W miseczce umieść jarmuż, zieloną cebulkę, czerwoną paprykę i ser feta, wymieszaj delikatnie.
Masę jajeczną rozlej równomiernie do muffinek. Dodaj warzywa i ser feta równo pomiędzy każdą muffinkę.
Muffinki piecz 20 - 25 minut w nagrzanym do 180  - 185 stopni Celsjusza piekarniku, bez termoobiegu.
Podawaj ciepłe.

Polecam/ I recommend: 
Śniadaniowe babeczki z szpinakiem i serem feta. Breakfast muffins with spinach and feta cheese

11 muffins
6 egg whites
4 eggs
90 ml milk
salt and pepper to taste
3/4 red pepper, cut into small cubes
2 handfuls of chopped kale
2 tablespoons chopped green onions
150 g feta cheese, cut into small cubes

Whisk egg,  egg whites and milk until you have a
homogeneous consistency. Season with salt and pepper.
Put kale, green onion, red pepper and feta cheese in the bowl, mix gently.

Pour egg mixture evenly into the muffin cups. Distribute vegetables and feta cheese equally between each muffin cup.
Bake muffins for 20 - 25 minutes in a preheated oven to 180 - 185 degrees Celsius, without air flow.

Serve warm. 


Prześlij komentarz