sobota, 19 listopada 2016

Zupa cukiniowa z porem i bazylią. Zucchini leek soup with basil.


3 porcje /scroll down to the English version/
3 - 4 cukinie (1000 g)
2 pory
900 ml bulionu (1 + 1/2 łyżki bezglutenowego bulionu w proszku + 900 ml gorącej wody)
4 łyżki oliwy lub 3 łyżki masła bez laktozy
pieprz, sól do smaku
10 gałązek świeżej bazylii z listkami

Por umyj i pokrój w plastry. Podsmaż na oliwie. Cukinię pokrój w kostkę. Dodaj do pora, zalej bulionem i gotuj aż warzywa będą miękkie, 20 - 30 minut. Dodaj przyprawy i świeżą bazylię, dokładnie zmiksuj blenderem aż krem będzie gładki. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

3 servings
3 - 4 courgettes/zucchini (1000 g)
2 leeks
900 ml of broth (1 + 1/2 tablespoons of gluten-free bouillon powder + 900 ml of hot water)
4 tablespoons olive oil or 3 tablepoons lactose free butter
pepper, salt to taste
10 sprigs of fresh basil with leaves

Leek, wash and cut into slices. Fry in olive oil. Cut zucchini into cubes. Add to the leeks, pour broth and cook until vegetables are tender, 20 - 30 minutes. Add spices and fresh basil, thoroughly blend until cream is smooth. Serve decorated with basil  leaves.



Prześlij komentarz