sobota, 12 listopada 2016

Penne i kotlety mielone (oregano) z indyka i cukinii. Penne and turkey zucchini meatballs (oregano).


Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu penne, bezglutenowy*

Kotlety mielone (8 sztuk)
500 g mielonego z indyka
300 g startej na dużych oczkach cukinii (1 średniej wielkości cukinia)
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz i sól do smaku
1 jajko

bułka tarta bezglutenowa*

2 puszki pomidora (800 g)
1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
100 ml wody
sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Mielone wymieszaj z cukinią, jajkiem, czosnkiem i oregano, dopraw solą i pieprzem. Z mięsnego farszu formuj małe kotlety, obtocz w bułce tartej. Smaż na oliwie około 4 - 5 minut z każdej strony. Pomidory zmiksuj blenderem. Do kotletów mielonych dodaj pomidory, wodę i zioła. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku. Mielone podawaj z makaronem.



Ingredients for 4 servings:
400 g of uncooked penne pasta, gluten-free*

Chops (8 pieces)
500 g of minced turkey
300 g of grated zucchini (courgette) on large mesh (1
medium-sized zucchini)
2 cloves of garlic,
finely chopped

1 1/2 teaspoons of dried oregano
pepper and salt to taste
1 egg

gluten-free bread crumbs*

2 cans of tomato (800 g)
1 1/2 teaspoons of dried oregano
1 1/2 teaspoons of dried basil
100 ml of water
salt and pepper to taste
 


oil for frying

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Boil pasta in salted water with 1 tablesopoon of oil according to package instructions. Drain and pour cold water.
Wash zucchini, grate on large mesh. Mix minced turkey with zucchini, egg, garlic and oregano, season with salt and pepper. Form small chops from the meat stuffing, coat them in breadcrumbs. Fry meatballs in oil about 4 - 5 minutes on each side.
Blend tomatoes. To meatballs add tomatoes, water and herbs. Cook about 20 minutes over medium heat. Season the sauce with salt and pepper to taste. Serve the meatballs with pasta.

Prześlij komentarz