sobota, 27 sierpnia 2016

Czekoladowy deser z komosy ryżowej z borówkami i kardamonem. Chocolate quinoa dessert with huckleberries and cardamom.




2 porcje /scroll down to the English version/
220 g nieugotowanej komosy ryżowej (lub kaszy jaglanej jeżeli tolerujesz)
250 ml mleka kokosowego  minimum 80%
250 ml wody
120 g gorzkiej czekolady
1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, wedle uznania
szczypta soli

dwie garście borówek do posypania
kawałki czekolady do dekoracji

Komosę ryżową przepłucz wodą, odcedź. Dodaj mleko kokosowe i wodę, gotuj do miękkości (około 15 minut). Dopraw solą i kardamonem, wymieszaj. Dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszaj do momentu rozpuszczenia czekolady. Podawaj z borówkami i kawałkami czekolady. 
Uwaga: jeżeli używasz kaszy jaglanej należy ją najpierw uprażyć na suchej patelni.


2 servings
220 g uncooked quinoa (or millet if you tolerate)
250 ml of coconut milk minimum 80%
250 ml of water
120 g of dark chocolate 

1/3 - 1/2 teaspoon of ground cardamom
pinch of salt

two handfuls of blueberries for sprinkling
pieces of chocolate to decorate

Quinoa, rinse with water, drain. Add coconut milk and water, cook to soft (about 15 minutes). Season with salt and cardamom, and mix. Add broken into pieces dark chocolate, stir until dissolved chocolate. Serve with blueberry and pieces of chocolate.

Note: If you are using millet you must first roast it on a dry frying pan.

Prześlij komentarz