środa, 27 lipca 2016

Lekka sałatka z salami. Light salad with salami.


3 porcje
3 garście szpinaku
10 czarnych oliwek, pokrojone na połówki
1 awokado, pokrojone na kawałki
1 zielony ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
4 plastry salami, pokrojone na kawałki

dressing
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
szczypta bazylii
szczypta oregano
szczypta estragonu

Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Szpinak opłucz i osusz.  Wszystkie składniki sałatki umieść w misce i wymieszaj. dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Odstaw sałatkę na pół godziny potem podawaj. 
Polecam: lekką sałatkę z ogórkiem, szynką i makaronem.


3 servings
3 handfuls of spinach
10 black olives, cut into halves
1 avocado, cut into pieces
1 cucumber, peeled and cut into slices
6 radishes cut into slices
4 slices of salami, cut into pieces

dressing
3 tablespoons olive oil
juice of half a lemon
1 teaspoon sugar
1 clove garlic, finely chopped
a pinch of basil
a pinch of oregano
a pinch of tarragon

Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. Rinse and dry spinach. All the salad ingredients, place in a bowl and mix. add dressing and mix again. Let stand the salad on the half hour and then serve.


 
Prześlij komentarz