wtorek, 6 września 2016

Sałatka z gryką, figami i jabłkiem. Salad with buckwheat, figs and apple.



2 porcje
1 duże jabłko, pokrojone w kostkę
3 dojrzałe figi pokrojone w kliny
100 g nieugotowanej gryki
80 g rukoli

Dressing wiśniowy
150 g wiśni bez pestek (można użyć mrożonej)
2 łyżki oliwy pierwszego tłoczenia, użyłam olej rydzowy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka miodu

Wszystkie składniki dressingu zmiksuj blenderem na gładki sos. Grykę ugotuj w wodzie z szczyptą soli, 15 minut. Odcedź. Na talerzu połóż rukolę, na to grykę. Na wierzchu ułóż figi i jabłko. Polej dressingiem i posyp odrobiną gryki.
Polecam/ I recommend
Sałatka z figami i gruszką. Figs and pears salad.
Sałatka - figi i granat. Salad - figs and pomegranate.
Sałatka z figami, bekonem i podsmażoną szalotką. Fig and Bacon Salad with Fried Shallots.
Tabbouleh z figami i jabłkiem. Figs Apples Tabbouleh.


2 servings
1 large apple, diced
3 ripe figs, cut into wedges
100 g of uncooked buckwheat
80 g of arugula

Sour cherry dressing
150 g of sour cherries,
seedless (you can use frozen)
2 tablespoons of virgin oil
2 tablespoons of lemon juice
2 tablespoons of water
1 tablespoon of honey

Blend all dressing ingredients to a smooth sauce. Cook buckwheat in water with a pinch of salt, 15 minutes. Drain. Put arugula on a plate, then buckwheat. On top place figs and an apple. Pour the dressing over salad and sprinkle a little buckwheat.


Prześlij komentarz