Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

wtorek, 21 kwietnia 2020

Autentyczna Masala Chaj. Authentic Masala Chai.


/scroll down to English version/
Masala czaj – najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala w języku hindi oznacza mieszankę przypraw, a słowo chai oznacza herbatę.
W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala chaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią:

  • czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki,
  • mleko,
  • słodycz uzyskiwana na przykład poprzez dodanie białego lub czarnego cukru, miodu, czy melasy,
  • przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne.
2 porcje
200 ml mleka, proponuje mleko migdałowe
200 ml wody
5 - 7 zielonych strąków kardamonu
3 - 4 goździki całe
1 - 2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie
5 - 7 ziaren czarnego pieprzu, opcjonalnie
2 - 3 plasterki imbiru
1/2 laski cynamonu
1 - 2 łyżki liściastej czarnej herbaty
2 - 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, tradycyjnie dodaje się cukier

Moja wersja:
300 ml mleka migdałowego
300 ml wody
7 - 8 zielonych strąków kardamonu
4 goździki całe
1 gwiazdka anyżu
5 ziaren czarnego pieprzu
1 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 laski cynamonu
2 łyżki liściastej herbaty
2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie: W moździerzu ugnieć lekko kardamon, goździki, anyż i pieprz. Umieść w garnku, dodaj herbatę, imbir i cynamon, zalej wodą. Zagotuj i wyłącz grzanie. Pozostaw na 10 minut lub dłużej, nawet na kilka godzin, wtedy herbata będzie bardziej aromatyczna, ja zostawiłam na 20 minut. Dodaj mleko i ponownie zagotuj, wyłącz grzanie. Dodaj syrop klonowy, przecedź herbatę do szklanek. Smacznego. 
Możesz zrobić też z dodatkiem garści świeżej mięty.


2 servings
200 ml milk
200 ml water
5 - 7 green cardamom pods
3 - 4 whole cloves
1 - 2 star anise, optional
5 - 7 peppercorns/black pepper, optional
2 - 3 slices ginger (skins ok)
1/2 cinnamon stick- split lengthwise
1 - 2 tablespoons leaf black tea
2 - 3 teaspoons maple syrup, honey, sugar is traditional



My version

300 ml almond milk
300 ml water

7 - 8 green cardamom pods
4 whole cloves
1 star anise

5 peppercorns/black pepper
1 1/3 teaspoons ground ginger
1/2 cinnamon stick- split lengthwise 

2 tablespoons leaf black tea
2 tablespoons maple syrup


Instructions: Lightly crush cardamom, cloves, star anise and peppercorns, and place in a small pot with water. Add ginger, cinnamon and black tea. Bring to a boil. Turn off heat and let seep 10 minutes…. or for several hours. The longer, the more flavor. I left it for 20 minutes. Add milk. Bring to a simmer once more, turn off the heat.
Sweeten, taste, strain into a glass.



Brak komentarzy: