Przyprawa dyniowa
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 porcje
100 ml espresso
240 ml mleka koziego
5 czubatych łyżek puree dyniowego
2 łyżki erytrytolu
2/3 łyżeczki przyprawy dyniowej (przepis powyżej)
cynamon do posypania
Mleko spień wykorzystując ekspres do kawy. Jeżeli spieniasz używając ręcznego spieniacza, mleko wcześniej lekko podgrzej.
Zaparz espresso.
Puree dyniowe wymieszaj z 2 łyżkami mleka, przyprawą dyniową i erytrytolem. Przełóż do pucharków.
Wlej powoli resztę mleka i na to delikatnym strumieniem espresso.
Posyp cynamonem.
Pumpkin spice
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg
2 servings
100 ml espresso
240 ml goat's milk
5 heaped tablespoons pumpkin puree
2 tablespoons erythritol
2/3 teaspoon pumpkin spice (recipe above)
cinnamon to sprinkling
Froth milk froth using a coffee machine. If you froth milk using a manual foamer, warm the milk slightly before.
Make an espresso.
Mix the pumpkin puree with 2 tablespoons of milk, pumpkin spice and erythritol. Transfer to cups.
Pour the rest of the milk slowly and then with a gentle stream of espresso.
Sprinkle with cinnamon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz