Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 20 października 2019

Dyniowa Kawa Latte. Pumpkin Latte Coffee.


/scroll down to English version/
Przyprawa dyniowa
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

2 porcje
100 ml espresso
240 ml mleka koziego
5 czubatych łyżek puree dyniowego 
2 łyżki erytrytolu
2/3 łyżeczki przyprawy dyniowej (przepis powyżej)

cynamon do posypania

Mleko spień wykorzystując ekspres do kawy. Jeżeli spieniasz używając ręcznego spieniacza, mleko wcześniej lekko podgrzej. 
Zaparz espresso.
Puree dyniowe wymieszaj z 2 łyżkami mleka, przyprawą dyniową i erytrytolem. Przełóż do pucharków. 
Wlej powoli resztę mleka i na to delikatnym strumieniem espresso. 
Posyp cynamonem.


Pumpkin spice
2 teaspoons cinnamon
1 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground nutmeg

2 servings
100 ml espresso
240 ml goat's milk
5 heaped tablespoons pumpkin puree
2 tablespoons erythritol
2/3 teaspoon pumpkin spice (recipe above)

cinnamon to sprinkling

Froth milk froth using a coffee machine. If you froth milk using a manual foamer, warm the milk slightly before.
Make an espresso.
Mix the pumpkin puree with 2 tablespoons of milk, pumpkin spice and erythritol. Transfer to cups.
Pour the rest of the milk slowly and then with a gentle stream of espresso.
Sprinkle with cinnamon.

Brak komentarzy: