Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 2 września 2018
Złote latte. Golden turmeric latte.
/scroll down to the English version/
2 porcje
240 ml świeżo zaparzonej kawy
240 ml mleka kokosowego minimum 75 %
1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
5 ml (1 łyżeczka) aromatu waniliowego
szczypta pieprzu
miód, syrop klonowy lub cukier kokosowy do smaku, opcjonalnie
Do rondla wlej zaparzoną kawę (przefiltrowaną bez fusów), mleko kokosowe, dodaj kurkumę, cynamon, pieprz i olejek waniliowy, wymieszaj. Dodaj słodzik, opcjonalnie. Lekko podgrzej około 3 minut, nie możesz zagotować. Przecedź latte przez drobne sitko. Przelej do szklanek, spień latte używając ręcznego spieniacza. Podawaj ciepłe od razu.
Proponuję/ I recommend Matcha latte.
2 servings
240 ml freshly brewed coffee
240 ml coconut milk minimum 75%
1 1/2 teaspoon ground turmeric
1 teaspoon ground cinnamon
5 ml (1 teaspoon) vanilla extract
a pinch of pepper
honey, maple syrup or coconut sugar to taste, otional
Into the pan, pour brewed coffee, coconut milk, add turmeric, cinnamon, black pepper and vanilla extract, mix. Add sweetener optionally. Heat gently for about 3 minutes, you not boil. Strain the latte through a fine mesh strainer. Transfer to glasses, foam the latte using a hand frother. Serve warm immediately.
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz