niedziela, 17 grudnia 2017

Sałatka ryżowa z kaki, granatem i szynką. Persimmon pomegranate ham rice salad.


3 porcje
300 g szynki, pokrojona w kostkę
160 g nieugotowanego ryżu basmati
2 kaki (persymony), pokrojone w kostkę
1 granat
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
3 łyżki ziaren słonecznika

dressing
2 łyżki oliwy pierwszego tłoczenia
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka granulowanej cebuli

Wszystkie składniki dressingu umieśćw małym słoiczki, zamknij słoik i wytrząsaj aż wszytkie składniki połączą się. Ryż ugotuj w wodzie z szczyptą soli, odcedź. Ugotowany ryż umieść w misce, dodaj kaki, granat, szynkę, zieloną cebulkę i ziarna słonecznika, dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem i ponownie wymieszaj.


3 servings 
300 g ham, diced
160 g uncooked basmati rice
2 persimmons, diced
1 pomegranate
3 tablespoons of chopped green onions
3 tablespoons of sunflower seeds

dressing
2 tablespoons of virgin olive oil
2 tablespoons of water
1 tablespoon of lemon juice
1 tablespoon of apple cider vinegar
1 tablespoon of honey
1 teaspoon of granulated onion

Put all dressing ingredients in a small jar, close the jar and shake until all ingredients combine. Boil the rice in water with a pinch of salt, strain. Put the cooked rice in a bowl, add persimmon, pomegranate, ham, green onion and sunflower seeds, mix thoroughly. Pour the salad with dressing and mix again.


Prześlij komentarz