piątek, 5 sierpnia 2016

Syrop bazyliowy. Basil syrup.


Syrop bazyliowy możesz śmiało wykorzystać do kremów na bazie serka (np. mascarpone, ricotta) i śmietany, wystarczy dodać kilka łyżek a krem nabierze lekkiego smaku bazyliowego. Możesz też rozcieńczyć z wodą i pić latem w upalne gorące dni (np. w proporcjach 1: 5).

500 ml wody
500 g cukru
50 listków bazylii

Liście bazylii opłucz i osusz, drobno posiekaj. W garnku umieść wodę i cukier, gotuj tak długo aż cukier się rozpuści. Dodaj posiekaną bazylię i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie przelej syrop przez sitko, by pozbyć się listek bazylii. Syrop przechowuj w lodówce. Uzyskasz około litra syropu.
Uwaga: Podobnie możesz wykonać taki syrop z mięty.


You can use basil syrup to the creams on the basis of cheese (eg. mascarpone, ricotta) and cream, just add a few tablespoons of curd and take on the taste of basil. You can also dilute syrup with water and drink in the hot summer days (eg. ratio 1: 5).

500 ml of water
500 g of sugar
50 basil leaves

Rinse basil leaves and dry, finely chop. In a saucepan, place the sugar and water, boil until the sugar is dissolved. Add chopped basil and set aside for 24 hours. After this time, pour the syrup through a strainer to get rid of basil leaf. Store syrup in the fridge.
You get about a liter of syrup.

Note: Similarly, you can do syrup with mint.

Prześlij komentarz