piątek, 19 sierpnia 2016

Sałatka z soczewicą i śliwkami. Lentil plum salad.



5 porcji
260 g nieugotowanej, zielonej soczewicy
1/2 dużej sałaty lodowa
1 szalotka
3 duże żółte śliwki
3 duże czerwone śliwki
4 ciemne śliwki
200 g sera feta (użyłam typu bałkańskiego)
2 garście pistacji

dressing
5 łyżek oleju pierwszego tłoczenia (użyłam ostropestowy i rydzowy)
2 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru, opcjonalnie (nie dodałam)

Najpierw przygotuj soczewicę. Ugotuj soczewicę w wodzie z szczyptą soli około 20 - 25 minut. Odcedź.  Przygotuj dressing: wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, najlepiej wytrząśnij w małym słoiczku. Śliwki umyj, pokrój w kliny. Szalotkę drobno posiekaj. W dużej misce razem wymieszaj soczewicę, sałatę lodową, śliwki, szalotkę i dressing. Podawaj od razu.

5 servings
260 g uncooked green lentils
1/2 large iceberg lettuce
1 shallot
3 large yellow plums
3 large red plums
4 dark plums
200 g feta cheese
2 handfuls of pistachios

dressing
5 tablespoons extra virgin oil (I used milk thistle and camelina oil)
2 tablespoons apple cider vinegar
salt and pepper
1 teaspoon sugar, optional (I skipped)


First, make the lentils. Cook the lentils in water with a pinch of salt about 20 - 25 minutes. Drain. Prepare the dressing: combine all dressing ingredients and mix thoroughly, best shake in a small jar. Wash plums, cut in wedges. Finely chop the shallots. In a large mixing bowl, toss together the lentils, salad greens, sliced plums, feta, hazelnuts, and salad dressing. Serve immediately.

Prześlij komentarz