czwartek, 18 sierpnia 2016

Mus jabłkowy. Apple jam.


3 słoiki o pojemności 0,7 litra
2,5 kg jabłek
200 g cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie (nie dodałam)
3 łyżki wody 

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w kliny. Przełóż do garnka, dodaj cukier i wodę, praż na małym ogniu do momentu rozgotowania jabłek. Mus jabłkowy przełóż do słoików i pasteryzuj. W garnku umieść słoiki, dodaj wody tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotuj na małym ogniu mniej więcej 8 minut od momentu zagotowania.
Uwaga: cynamon dodaj po 5 minutach prażenia jabłek. 

3 jars with a capacity 0.7 liters
2.5 kg of apples
200 g of sugar
1/2 teaspoon of cinnamon, optionally (I skipped)
3 tablespoons of water

Wash apples, peel, remove seeds. Cut the apples into wedges. Transfer to a saucepan, add sugar and water, roast apples over a low heat until the apples overcooked. Place the apple sauce into jars and pasteurize. In a pot, place the jars, add water so that it reached a 3/4 height of the jar. Cook over low heat about 8 minutes after boiling.

Note: add cinnamon after 5 minutes of roasting of apples.
 
Prześlij komentarz