niedziela, 10 lipca 2016

Pierś z kurczaka i bazyliowy dressing. Chicken breast and basil dressing.



3 porcje
3 piersi z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz, granulowany czosnek do smaku
oliwa do smażenia

bazyliowy dressing
2 doniczki bazylii, tylko listka (szklanka liści)
1 szalotka, pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku, posiekany
6 - 7 łyżek oliwy pierwszego tłoczenia (użyłam rydzowy olej)
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu zmiksuj blenderem na gładki sos. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Smaż na oliwie po 5 - 7 minut z każdej strony. Na talerzu umieść dressing bazyliowy i na to połóż pokrojoną pierś kurczaka. 

3 servings
3 chicken breasts
salt, freshly ground pepper, granulated garlic to taste
oil for frying


basil dressing
2 pots of basil, only leaf (1 glass of basil leaves)
1 shallot, diced 

1 large clove of garlic, chopped
6 - 7 tablespoons of virgin olive oil (I used virgin camelina oil)

3 teaspoons of apple cider vinegar
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
pepper to taste

Blend all dressing ingredients to a smooth sauce. 
Wash chicken and dry with paper towel. Season with salt, pepper and granulated garlic. Fry in olive oil for 5 - 7 minutes on each side. On a plate, place basil dressing and put chopped chicken breast.


 
Prześlij komentarz