czwartek, 2 czerwca 2016

Pieczona szynka. Baked ham.



1500 g szynki wieprzowej, łopatki wieprzowej lub indyka
sól

marynata 
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/3 łyżeczki zmielonej czarnuszki

Mięso posyp solą. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj z oliwą. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na 2 - 3 godziny do lodówki. Potem mięso piecz  w 200 stopniach Celsjusza bez termoobiegu 60 minut. Takie mięso możesz wykorzystać nie tylko na obiad , ale i na śniadanie owinięte w liście sałaty zamiast tradycyjnej kanapki.


1500 g pork ham, pork shoulder or turkey
salt

marinade
3 tablespoons of olive oil
2 cloves or garlic, pressed
pinch of freshly ground pepper
1 teaspoon of turmeric
1 teaspoon of dried basil
1 teaspoon of dried rosemary
1 teaspoon of dried thyme
1/3 teaspoon of ground black cumin/Nigella

Sprinkle meat with salt. All marinade ingredients mix with oil. Rub marinade into meat and let stand for 2 - 3 hours in fridge. Then bake the meat in 200 degrees Celsius without air flow for 60 minutes. Such meat can be used not only for dinner, but for breakfast wrapped in lettuce leaves instead of the traditional sandwich.


Prześlij komentarz