Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

czwartek, 31 lipca 2014

Pork chops braised in young cabbage. Kotlety mielone duszone w młodej kapuście.



4 porcje
Składniki:
500 - 600g mięsa mielonego z łopatki
½  cebula
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 jajko
½ bułki kajzerki namoczonej w mleku, bezglutenowa*
sól
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki suszonego tymianku
bułka tarta do obtoczenia, bezglutenowa*
olej do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kotlety, około 10 – 12 sztuk, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju.

¾ - 1 młoda kapusta, średniej wielkości
1 ½  cebule
3 marchewki
1 mała cukinia
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
3 ziarna jałowca
sól, pieprz
½  pęczka koperku (około 10 gałązek)
1-2 łyżki klarowanego masła
2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego bezglutenowego
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

 
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec podsmażania dorzucić startą na grubej tarce marchewkę. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, startą na tarce cukinię, przyprawy i zalewany rosołem. Mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dokładamy pulpety, przykrywamy je kapustą, całość znów przykrywamy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę odparowujemy.
Pomysł na danie wzięłam ze strony:
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/06/pulpety-duszone-w-modej-kapuscie.html






Brak komentarzy: