Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 31 lipca 2014

Banana roulade. Rolada bananowa.


Ciasto:
5 jaj
100 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
80 g mąki bezglutenowej ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej *
2 łyżki kakao

Krem i nadzienie
750 ml śmietany kremówki 36 %
3 opakowania śmietan-fixu (usztywniacz do śmietany, 1 opakowanie ma 9 g) może zawierać śladowe ilości glutenu
2 łyżki cukru pudru
100 g startej czekolady na dużych oczkach tarki
2 - 3 banany
sok z ½ cytryny

Dekoracja:
50 g startej czekolady
1 banan
sok z ½ cytryny

*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
 
Mąkę wymieszaj z kakao. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni bez termo obiegu przez 15 minut. . Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż na czystą ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem. Zdejmij blachę, usuń ze spodu ciasta papier do pieczenia.. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon i odstawić do przestygnięcia na około 1 – 2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Podziel masę śmietanową na dwie części, do jednej dodaj 100 g startej czekolady. Banany obierz, odetnij końcówki i skropić sokiem z cytryny.. Ciasto rozwiń i posmaruj śmietaną z czekoladą. Na wierzchu poukładaj banany jeden za drugim tak, żeby stykały się końcami i ciasto zwiń w rulon. Wierzch rolady posmaruj resztą śmietaną. Posyp roladę wiórkami startej czekolady (50 g). Obierz banana, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ozdób nim wierzch rolady.

Przepis wzięłam ze strony: http://www.malacukierenka.pl/rolada-z-bananami-czekolada.html

 

Brak komentarzy: