Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.
czwartek, 31 lipca 2014
Banana roulade. Rolada bananowa.
Ciasto:
5 jaj
100 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
80 g mąki bezglutenowej ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej *
2 łyżki kakao
Krem i nadzienie
750 ml śmietany kremówki 36 %
3 opakowania śmietan-fixu (usztywniacz do śmietany, 1 opakowanie ma 9 g) może zawierać śladowe ilości glutenu
2 łyżki cukru pudru
100 g startej czekolady na dużych oczkach tarki
2 - 3 banany
sok z ½ cytryny
Dekoracja:
50 g startej czekolady
1 banan
sok z ½ cytryny
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Mąkę wymieszaj z kakao. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, delikatnie i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni bez termo obiegu przez 15 minut. . Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż na czystą ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem. Zdejmij blachę, usuń ze spodu ciasta papier do pieczenia.. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon i odstawić do przestygnięcia na około 1 – 2 godziny.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Podziel masę śmietanową na dwie części, do jednej dodaj 100 g startej czekolady. Banany obierz, odetnij końcówki i skropić sokiem z cytryny.. Ciasto rozwiń i posmaruj śmietaną z czekoladą. Na wierzchu poukładaj banany jeden za drugim tak, żeby stykały się końcami i ciasto zwiń w rulon. Wierzch rolady posmaruj resztą śmietaną. Posyp roladę wiórkami startej czekolady (50 g). Obierz banana, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Ozdób nim wierzch rolady.
Przepis wzięłam ze strony: http://www.malacukierenka.pl/rolada-z-bananami-czekolada.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz