Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

piątek, 25 lipca 2025

Cebularze. Savory buns with onion called Cebularze.

 

/scroll down to English version/


260 g mieszanki mąk bezglutenowych
90 g bezglutenowej mąki ryżowej
70 g bezglutenowej mąki gryczanej
150 ml mleka
80 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

zaczyn
30 g swieżych drożdży
50 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki miksu mąk bezglutenowych

3 - 4 cebule
oliwa do smażenia

200 g startego żółtego sera


Cebule obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na niewielkiej ilości oliwy, odstaw.
Pokruszone drożdże wymeszaj z letnią wodą, cukrem i mąką. Odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia
W dużej misce wymiesaj mąkę z mlekiem, jajkami, wyrób ciassto. Dodaj roztopione masło i sól, ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objetość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, formuj kulki z ciasta. Przed każdym nabraniem ciasta mocz ręce w zimnej wodzie. Kulki ciasta rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszcz i w środku uformuj dołek, na którym umieść podsmażoną cebulę. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, z teroobiegiem, piecz 15 minut. Po 10 minutach pieczenia dodaj tarty ser i piecz jeszcze 5 - 6 minut.


260 g gluten-free flour mix
90 g gluten-free rice flour
70 g gluten-free buckwheat flour
150 ml milk
80 g butter
2 eggs
1/2 teaspoon salt

starter
30 g fresh yeast
50 ml warm water
1 tablespoon sugar
2 tablespoons gluten-free flour mix

3 - 4 onions olive oil for frying
200 g grated cheese

Peel and dice onions. Sauté in a small amount of olive oil and set aside.
Combine crumbled yeast with lukewarm water, sugar, and flour. Set aside to rise.
Melt butter and set aside to cool.
In a large bowl, combine flour, milk, and eggs. Knead into a dough. Add the melted butter and salt and knead again. Let rise until doubled in size.
Knead the risen dough again and shape into balls. Soak your hands in cold water before scooping each ball of dough. Place the dough balls on a baking sheet lined with parchment paper, flatten them, and create a indentation in the center. Place the sautéed onion in the center. Let rise for about 15 minutes.
Bake in the oven preheated to 170 degrees Celsius, with air flow, for 15 minutes. After 10 minutes, add the grated cheese and bake for another 5-6 minutes.



Brak komentarzy: