Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 30 maja 2024

Zapiekanka brokułowa. Broccoli casserole.

 




/scroll down to English version/

1 brokuł
2 piersi z kurczaka
200 g śmietanki 30%
200 g tartego sera
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżki oliwy do smażenia
sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki, wymieszaj z połową ziół i oliwą. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na 15 minut.
Brokuł podziel na cząstki, gotuj 4 minuty w wodzie ze szczyptą soli i łyżeczką cukru, al dente. Potem odcedź i przelej zimną wodą. Śmietanę wymieszaj z majonezem, dopraw resztą ziół, solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do śmietany dodaj straty na małych oczkach ser, wymieszaj.
Kurczaka podsmaż na oliwie. Przełóż do naczynia do zapiekania brokuł i i kurczaka, zalej sosem śmietanowo - serowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 25 minut.



1 broccoli
2 chicken breasts
200 g of cream 30%
200 g of grated cheese
2 tablespoons of mayonnaise
1 clove of garlic
1/2 teaspoon oregano
1/2 teaspoon basil
1/3 teaspoon of thyme
1/3 teaspoon rosemary
1/2 teaspoon of parsley
2 tablespoons of oil for frying
salt and pepper to taste

Cut chicken breast into pieces, mix with half the herbs and oil. Season with salt and pepper and set aside for 15 minutes.
Divide broccoli into pieces, cook for 4 minutes in water with a pinch of salt and a teaspoon of sugar, until al dente. Then strain and rinse with cold water. Mix cream with mayonnaise, season with the remaining herbs, salt and pepper. Add pressed garlic. Add cheese to the cream and mix. Fry the chicken in oil. Place the broccoli and chicken in a baking dish and pour the cream and cheese sauce over them. Bake in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake for 25 minutes.


Brak komentarzy: